Nyligen presenterades ny statistik från Jordbruksverket, som följer produktionen från svenska jordbruksföretag.
I Stockholms län syns ett trendbrott, antal köksväxtplantor ökar. Det vill säga plantor som vem som helst kan köpa med sig hem och sätta i en kruka på balkongen eller i sitt trädgårdsland för att odla exempelvis tomater och chili.
– Det är en mysig process. Innan jag fixar frukost till barnen kollar jag hur natten varit i växthuset, det är lugnande och det är värt den tiden, säger Angelica Vinuesa som nyligen har flyttat till Trosa och dragit igång grönsaksodlingen hemma.
2020 var det 73 000 krukor köksväxtplantor som odlades i Stockholms län, 2023 låg siffran på 177 000 krukor. Siffrorna gäller färdiga små plantor och säger inget om intresset för odling från frön.
Grönsaker före blommor
På plantförsäljningen i Skillebyholm utanför Södertälje märker man av att åtgången har skiftat från blommor och perenner till grönsaksplantor.
– I första hand tror jag det har med pandemin att göra, att folk fick mer tid hemma, kanske flyttade ut på landet och upptäckte hur fantastiskt det är att odla. Jag tror också man märker att det är skillnad på kvalité när man odlar sina egna grönsaker, säger Hanna, trädgårdsmästare.
Mer om statistiken
Antalet köksväxtplantor i Stockholms län:
2014: 143 000
2017: 131 000
2020: 73 000
2023: 177 000
Antal producerade köksväxtplantor ger ingen övergripande måttstock över hemmaodlingen, eftersom statistiken endast gäller för företag som drivit upp plantor för försäljning. De som sår egna frön eller groddar egna plantor hemma räknas inte med.
Källa: Jordbruksverket