Höstterminens start har varit stökig på modersmålsenheten i Södertälje kommun. Enligt ledningen har antalet elever i behov av modersmålsundervisning minskat och därför vill man skära ner på personalen, med totalt fem tjänster. Lärarna håller inte med.
– Föräldrar frågar mig jämt när deras barn kommer få sin plats på modersmål, jag svarar alltid att jag tyvärr inte vet eftersom det är många som väntar, säger en modersmålslärare som vill vara anonym.
Statistik som SVT tagit del av visar att elevantalet förvisso sjunkit med 277 elever mellan februari och oktober 2023, men flera hundra elever står på kö för att kunna få modersmålsundervisning. Antalet modersmålselever kommer med stor sannolikhet därför istället öka när kommunen ska redovisa sitt nya elevunderlag i februari 2024.
– När elever som har rätt till modersmål står i kö och väntar verkar det ju som att elevantalet har sjunkit men det är inte sant, elevantalet är oförändrat, säger en lärare som undervisar i arabiska.
Kommunen: Färre läser modersmål
Enligt modersmålsenheten och utbildningsdirektören Ingela Hamlin saknas det elever i vissa språk som är vanliga i Södertälje, exempelvis: arabiska, assyriska och syrianska. Men enligt flera lärare och föräldrar som SVT pratat med har det behovet snarare ökat, samtidigt har man dragit ner på personal vilket lett till ökad arbetsbelastningen för de lärare som jobbar kvar.
Har du ett barn i din närhet som blivit utan modersmålsundervisning? Kontakta reporter Johan Bünz på johan.bunz@svt.se.
I klippet: Följ med i jakten på svaret om elevantalet verkligen gått ner.