Följ med i videon till Vackstanäs grönbetesägg och träffa hönsen. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Oro för fågelinfluensa sprider sig på hönsgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensan har slagit hårt mot svenska äggproducenter. Nu börjar oron sprida sig på hönsgårdarna omkring Södertälje efter att man konstaterat smitta bland vilda fåglar i länet.

Emil Grönlund som driver Vackstanäs Grönbetesägg tillsammans med sin fru Amanda Hägglund, har ändrat rutinerna på gården i förhoppning att undvika smittan.

– Det är en otrolig stress och påfrestning att inte veta när viruset kommer försvinna, säger han.

Eftersom fågelinfluensan slagit ut stora delar av svenska äggproduktionen, finns det en risk för äggbrist om fler höns smittas. SVT Södertälje har pratat med flera hönsgårdar i länet som är oroliga över smittspridingen.

Utöver konstaterad smitta bland vild fåglar i länet har en hobbybesättning av höns i Ekerö kommun drabbats av fågelinfluensa.

Hör Emil Grönlund i klippet ovan om åtgärderna som vidtagits på gården.

Det pågående utbrottet

Fågelinfluensa är en sjukdom som främst påträffas bland vilda fåglar. Det varierar från år till år vilka varianter av influensa som cirkulerar bland vilda fåglar och hur omfattande smittan är.

Det nu pågående utbrottet i Europa är mycket omfattande med många fall hos vilda fåglar och många drabbade tamfjäderfäbesättningar.

I stora delar av landet gäller skyddsnivå 2, vilket innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. Det är dessutom extra viktigt att djurhållare håller extra koll på djurens hälsa just nu.

Fågelinfluensaviruset är mycket smittsamt mellan fåglar men enligt länsstyrelsen så bedömer den europeiska smittskyddsmyndigheten att smittrisken till människa med de aktuella fågelinfluensatyperna är låg. Enligt Livsmedelsverket kan man fortsätta äta fågelkött och ägg.

De smittade fåglarna – både vilda och tamfåglar – avlivas och destrueras .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.