Foto: TT

Överbeläggningarna ökar – men fler hamnar på rätt avdelning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt oftare överbelagt på Södertälje sjukhus. Samtidigt får fler patienter komma till rätt avdelning direkt. Det visar nya siffor från SKL.

Södertälje sjukhus har under de senaste två åren, mellan 2014 och 2016, allt oftare varit överbelagt. Det visar uppgifter från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som SVT har tagit fram.

År 2014 hade sjukhuset en överbeläggning på 3,3 procent, vilket kan jämföras med 5 procent 2016. Det innebär en ökning på 50 procent.

Sedan natten mot söndag har läger blivit än mer akut.

”Det är tragiskt”

– Det är ganska tufft att vara sjuk, säger Eva Molnar, patient.

Har du själv märkt av överbeläggningarna?

– Kanske att man får åka hem innan vad man kanske hade behövt.

Vad tänker du om det?

– Att det är tragiskt.

”Ser att personalen sliter“

Även Anette Hyfeldt känner av trycket eftersom hennes mamma ligger på Södertälje sjukhus sedan i mitten av december.

– Jag har sett hur den personalen sliter och inte hinner med. Jag tycker det är bedrövligt för jag tror att hon drabbades av just överbeläggning när hon inte var välkommen till en medicinavdelning trots att hennes problem var medicinska.

Påverkar patientsäkerheten

Det är en situation som sjukhusledningen känner till.

– Vi får en mycket dålig vård- och omsorgskvalité. I sådana här situationer som vi är utsatta för nu så påverkas patientsäkerheten absolut. Både på kort sikt att det kan ske rena olyckor eller misstag. Men också på lång sikt utifrån att de vårdinsatser vi planerar kanske inte görs helt riktigt, säger Sven Klaesson, chefsläkare Södertälje sjukhus.

Svårt att förändra snabbt

Det stora problemet är personalbristen, särskilt bland sjuksköterskor. På kort sikt är möjligheten att förändra situationen därför begränsad. 

– På sikt måste vi skapa andra förhållanden för akutsjukvården och på kort sikt kan det vara att prioritera och fördela de resurser vi har på bästa sätt så att de sjukaste patienterna får ta del av de resurser vi har, säger Sven Klaesson.

Fler hamnar rätt

Samtidigt visar den nya statistiken att de så kallade utlokaliseringarna har blivit betydligt färre.

Det betyder att patienterna från start i större utsträckning vårdas på den enhet där den rätta kompetensen och det medicinska ansvaret för patienten i fråga finns. Medan det år 2014 var 8,2 procent av patienterna som först hamnade på fel avdelning var den siffran två år senare nere på 0,4 procent.

Utvecklingen på Södertälje sjukhus skiljer sig från den i landet i stort. De genomsnittliga siffrorna för både länet och landet talar om att utlokaliseringarna har ökat något.

– Vi har gjort många åtgärder. En av de åtgärder vi gjort är att vi gjort om en vårdavdelning från fem till sju dygn så vi har haft fler disponibla vårdplatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.