Filippo Bassini, chef för polisens grupp mot kulturarvsbrott tycker att lagstiftningen måste skärpas. Foto: SVT

Polisen: ”Kulturmiljölagen måste skärpas”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturmiljölagen som ska skydda fornminnen måste stärkas menar Filippo Bassini, chef för polisens grupp mot kulturarvsbrott.

Sedan i höstas har två fornlämningar förstörts i Södertäljetrakten. Brotten mot fornlämningar anmäls i för alldeles för låg grad, anser han.

Kulturmiljölagen ska skydda vårt gemensamma kulturarv. Runt om i landet finns fornlämningar som kan innehålla svar på gåtor om oss människor som om ett par år, när tekniken nått längre, kan ge oss ny kunskap om saker som idag ter sig som mysterium.

Behöver inte anmäla

Men kulturmiljölagen måste skärpas, menar Filippo Bassini, chef för polisens ett år gamla utredningsgrupp för kulturarvsbrott. Idag säger nämligen lagen att länsstyrelserna bör anmäla brott – inte att de skall anmäla – vilket lämnar utrymme för olika tolkningar.

– Upptäcker de brott skulle jag önska att det stod att detta skall anmälas till polis, nu står det bör eller får och det är en ganska luddig formulering. Den gör att tillsynsmyndigheterna har ett ganska stort utrymme att själva avgöra om de vill skicka in en anmälan till oss eller inte. Jag skulle gärna se en ändring så att kulturmiljölagen blir lite vassare.

Fornlämningar förstördes

I Södertälje har två fornlämningar förstörts. En i Taxinge där graven tycks ha plundrats, och en i Glasberga som schaktats sönder när marken exploaterades för bostäder. Det är inte ovanligt enligt polisen, som tror att det finns ett stort mörkertal.

– Jag tycker att det görs för få anmälningar och det är ett problem. Jag tror att det finns ett stort mörkertal och det vill vi självklart komma till bukt med. Vårt kulturarv går förlorat, säger Filippo Bassini.

Ny polisgrupp

Med polisens stora omorganisation bildades förra året en ny polisgrupp som ska jobba uteslutande med kultur- och kulturarvsbrott. Just nu har de femton ärenden på sitt bord och sedan i oktober har tre anmälningar gällande fornlämningar gjorts i hela landet.

Men tidigare har de anmälningar som kommit in från länsstyrelserna förvunnit bland andra i högar av annan skadegörelse, vilket lett till problem för utredarna.

Bevis går förlorat

– Då kan bevis ha gått förlorade. Man har redan byggt över och expolaterat marken där brottet uppdagats så där har vi en utmaning att snabbt få reda på att det finns misstanke om brott och snabbt komma ut på plats, säger Filippo Bassini.

Vad blir konsekvensen om man inte ändrar lagen?

– Det blir den här lite fria tolkningen, brott som kanske är självklara för en länsstyrelse är inte lika självklar för en annan länsstyrelse. Och då har vi en sviktande rättssäkerhet där man beroende på var man bor kan klara sig undan brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.