Det finns i dag elva stora festvåningar i Södertälje och polisen vill att de ska ansöka om permanenta serveringstillstånd. Foto: Privat/SVT

Polisen storsatsar på att kontrollera festvåningarna i Södertälje: ”Vi kommer lägga ner mycket resurser på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens tillslag mot en bröllopsfest i Södertälje nyligen – där all alkohol beslagtogs – är en del av en storsatsning som myndigheten nu gör för att reglera festvåningarna. Men polisen medger att det är en juridisk gråzon som de vill få prövad.

Södertälje är för många de storslagna bröllopsfesternas stad. Varje helg svämmar sociala medier över med bilder från artister, florister, festvåningsägare, bröllopsfotografer – och från festsällskapen själva.

– Det är professionellt och samordnat i Södertälje, en industri i staden skulle jag säga. Man behöver inte fixa allt själv utan man betalar paketpris för fotograf, blommor, limousine – ja, allt är ordnat. Det är mycket smidigare i Södertälje, säger en person som nyligen gift sig.

Från tomma lokaler till bröllopsplanerare

Och efterfrågan på stora lokaler har gjort att det nu finns elva festvåningar här. Polisen ser därför ett växande behov av att hålla koll på verksamheterna som utvecklats från uthyrning av tomma lokaler till bröllopsplanerare.

– Under vissa helger är det sex, sju bröllop i större lokaler bara i Södertälje. Det är verksamheter med alkohol, massor av människor som arbetar, mat som serveras, hundratals gäster och bilar som parkeras utanför så att räddningstjänst inte kan ta sig fram, säger Jonas Packalén, en av polisens tillsynsansvariga.

– Och för ett halvår sedan så hade lokalerna i de flesta fall inga tillstånd överhuvudtaget.

Bör likställas med restauranger

Polisen anser att festvåningarna bör likställas med restauranger, och nu storsatsar myndigheten på kontroller.

– Vi har till viss del gjort kontroller förut, men inte i den utsträckning som behövs. Nu kommer vi att prioritera det här. Vi kommer att lägga ner mycket resurser, säger Jonas Packalén.

Ett av kraven som nu synas är att festvåningarna har tillstånd för alkoholservering, vilket innebär att alkoholen måste köpas från Systembolaget eller från detaljhandeln.

Idag är det bara en festvåning som har skaffat tillstånd, vilket gör att varje enskilt festsällskap måste ansöka om tillfälliga serveringstillstånd i de andra lokalerna. Men inte heller då är det okej att köpa alkohol från utlandet.

– De här festvåningarna är avsedda för att bedriva en yrkesmässig verksamhet där det i princip är bröllop varje helg. Och då måste du ha ett tillstånd enligt alkohollagen, säger Jonas Packalén.

En juridisk gråzon

Festvåningsindustrin i Södertälje där festsällskap köper alkohol från till exempel Tyskland är inget nytt fenomen. Och polisen medger att lagstiftningen inte är glasklar på den punkten.

– Det finns inget prövat rättsfall just avseende festvåningar så vi hoppas att någon överklagar beslutet så att det prövas, säger polisen.

Polisen har, tillsammans med Södertälje kommuns tillståndsenhet, nyligen gjort tillslag mot en bröllopsfest där både festvåningen och festsällskapet saknade serveringstillstånd. Det resulterade i att all alkohol beslagtogs och att brudparet blev brottsmisstänkta, vilket SVT har rapporterat om tidigare.

Starka reaktioner

Tillslaget har väckt starka reaktioner. SVT har pratat med många som är kritiska, både festsällskap och festvåningsägare, men ingen vågar ställa upp med namn.

Flera festvåningsägare säger att kontrollerna i Södertälje har gjort att de förlorar kunder till festvåningar i andra kommuner, bland annat Botkyrka.

– Det här kommer tvinga mig att lägga ner, säger en av dem.

Men polisen understryker att alkohollagen är lika i hela landet. Att man går i bräschen för detta i Södertälje beror på att det finns många festvåningar här.

– Det är så märkligt, varför gäller inte frihandeln inom EU? En bröllopsfest hålls ju för slutet sällskap, säger ett brudpar som nyligen gift sig.

– Det är en tråkig utveckling, ett bröllop kostar redan mycket som det är och det här tvingade mig att avboka en resa för att kunna ha råd.

”Väller in ansökningar”

Tillslaget har gjort att många brudpar nu ansöker om tillfälliga tillstånd.

– Det väller in ansökningar nu efter polisens tillslag mot ett bröllop, säger Paula Lindström på kommunens tillståndsenhet.

Hon berättar att det hittills i år kommit in 150 stycken, att jämföra med 40 för hela förra året.

Polisen hoppas att tillslaget mot bröllopsfesten var ett undantag.

– Vi har valt att ha dialog med festvåningsansvariga och bröllopspar. Vi vill ju helst undvika att kliva in och krascha någons bröllop och hoppas att vi på sikt ska slippa det. Men vi kommer att göra allt för att få alla festvåningar att söka om stadigvarande serveringstillstånd, säger Jonas Packalén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.