”När man avslutar en sådan insats och ska försöka fasa in det till den dagliga verksamheten blir det naturligtvis en mindre resurs och en mindre operativ fart”, säger Gunnar Appelgren, tidigare insatsledare för polisens specialsatsning Tore II. Foto: TT/SVT

Polisen efter Tore II: ”Vi har tappat fart”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens arbete mot organiserad brottslighet i Södertälje har tappat fart. ”Det blir lite lugn och ro för den strukturella brottsligheten” säger Gunnar Appelgren, den tidigare insatsledaren för polisens specialsatsning Tore II.  

2012 startades en riktad insats mot strukturell brottslig verksamhet i Södertälje. Den kallades Tore II och har genererat flera stora rättegångar som i media har kallats Södertäljenätverket, kyrkohärvan, assistanshärvan, och så sent som i måndags kom domen i hemtjänsthärvan.

När insatsen Tore II avvecklades var tanken att den dagliga verksamheten skulle ta över insatsens arbete, men där har man tappat fart menar Gunnar Appelgren, tidigare insatsledare för polisens specialsatsning Tore II.  

– När man avslutar en sådan insats och ska försöka fasa in det till den dagliga verksamheten blir det naturligtvis en mindre resurs och mindre operativ fart. Men den känslan jag hade hoppats på var att vi skulle hålla tillräckligt bra fart i den dagliga verksamheten för att jobba mot problembilden, men så har inte blivit fallet, säger Gunnar Appelgren.

Grundare kunskap

Problemet blir att polisen får kunskapsluckor, att de helt enkelt blir sämre informerade, menar Gunnar Appelgren.

– Ligger man inte och gnuggar, som vi kallar det, i ett område, då tappar men den djupa kunskapen, säger han.

Har ni tappat den djupa kunskapen om Södertälje?

– Ja, jag tror det. Vi har tappat, kunskapen är inte lika djup.

Vilket vakuum uppstår det för de som vill begå brott?

– Det blir lite lugn och ro för den strukturella brottsligheten, säger han.

Grova brott och omorganisation

En av anledningarna till detta är polisens stora omorganisation, och det akuta arbetet när det sker flera grova våldsbrott i stockholmsregionen. Det tar upp energin i myndigheten enligt Gunnar Appelgren.

Lokalpolisområdeschefen Peter Nylind, håller delvis med om beskrivningen.

– Jag kan delvis hålla med. Vi har saknar resurser och kunskap i vissa delar, medan det myndighetsgemensamma arbetet från Tore II har fortsatt, så det finns en del som vi har tappat och en del som vi hållit i. Nu strävar vi efter att göra alltihopa till en väldigt bra helhet, säger Peter Nylind.

Ordning på gatan

Nu har polisen startat initiativet Mareld som ska förstärka arbetet i utsatta områden och trots att arbetet skiljer sig från det i Tore II tror Gunnar Appelgren att förstärkningen kommer ha effekt även på organiserad brottslighet.

– När man får lite mer ordning på gator och torg kan man gå in mot strukturell problematik tillsammans med andra myndigheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.