Reportern Patrik med en läderjacka står nära en polis med uniform som knackar dörr i en korridor i ett lägenhetshus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon är lokalområdespolis i Södertälje och är en av de poliser som knackar dörr under satsningen. Följ med SVT till trapphuset i Hovsjö i videon. Foto: Elias Voltaire/SVT

Södertäljepolisens nya metod för att motverka gängens rekrytering av barn: Dörrknackning

Uppdaterad
Publicerad

Barn som rekryteras in i kriminella blir allt yngre och utför grövre brott, enligt Södertäljepolisen. Nu testar polisen ett nytt sätt för jobba förebyggande: Dörrknackning.
– Vi möts av en väldigt bra respons, man vill ha hjälp och stöd, säger Kristoffer Olofsson på Södertäljepolisen.

Polisen i Södertälje gör under hösten en större, fokuserad satsning för att uppmärksamma föräldrar och vårdnadshavare på problemet med rekrytering av barn in i kriminella nätverk.

Kristoffer Olofsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Södertälje, berättar hur han ser hur äldre kriminella utnyttjar unga, både killar och tjejer för att förvara vapen, ammunition och narkotika.

– Det är en mycket allvarlig situation som utsätter unga för stora risker att rekryteras in i kriminalitet, eller utsättas för våld och hot.

”Når specifika föräldrar”

SVT följde med när polisen knackade dörr i utsatta området Hovsjö i Södertälje.

– Genom dörrknackning når vi specifika föräldrar/vårdnadshavare som vi ser behov av att komma i kontakt med men vi når även ut mer brett, säger Kristoffer Olofsson.

Se hur det gick och hör mer om polisens lägesbild i videon ovan.

Budskapet till vårdnadshavare som är oroliga och som kanske har hittat vapen eller narkotika hemma är tydligt.

– Kontakta polisen direkt. Vi har alla samma mål i det här arbetet och det är att alla barn och ungdomar ska må bra och inte hamna i kriminalitet. säger Kristoffer Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.