I maj 2021 slog polisen till mot flera adresser i Stockholms län och grep flera personer misstänkta för att ha tvättat stora summor pengar genom fastighetsaffärer. Sedan dess har härvan växt och nu åtalas totalt 14 personer som handlar om köpen av en flerfamiljsfastighet och en kyrkofastighet i Södertälje.
– Det misstänkta brottsupplägget har fungerat eftersom man haft tillgång till så kallade möjliggörare på bland annat banker och kreditinstitut, säger Jonas Bergendal, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Grova brott
Enligt åklagaren ska de misstänkta huvudmännen ha låtit bulvaner köpa fastigheterna och för att finansiera förvärven har man använt sig av ett stort antal bolag och privatpersoner.
De ska ha fört över pengar mellan sig i flera led, trots att överföringarna inte har varit affärsmässigt motiverade.
– Vår utredning har visat att syftet med de omfattande överföringarna har varit att dölja pengarnas ursprung och vilka personer som egentligen ligger bakom fastighetsförvärven, säger åklagaren.
Nekar till brott
Brottsmisstankarna gäller grov näringspenningtvätt, grova bedrägerier och grov penningtvätt.
Henrik Olsson Lilja som företräder en av huvudmännen skriver till SVT att hans klient förnekar brott:
”Målet är omfattande och komplicerat och grunden för förnekandet kommer vi att utveckla i den kommande domstolsprocessen.”
Yrkar på 21 års näringsförbud
Åklagaren yrkar på sammanlagt 21 års näringsförbud. 30 miljoner kronor har säkrats i ärendet och åtalet.
Under den omfattande utredningen med bland annat hemlig avlyssning har polisen kommit över uppgifter om andra misstänkta brott som lett till fällande domar. Bland annat dömdes en kommuntjänsteman, en banktjänsteman och en läkare i separata mål.