en kvinna nere i en kanal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s reporter som både testar att promenera och springa på den nyöppnade sträckan. Foto: Simon Lundvall/SVT

Promenadstråket i Södertälje kanal öppet för allmänheten igen: ”Efterlängtat”

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljeborna har levt i byggdamm de senaste åren och kommer få göra det ett tag till innan det stora slussbygget är helt klart. En morot för att kanske behålla tålamodet är att en del av promenadstråket nere i kanalen öppnats.

– Jag har träffat ett tiotal som frågat när vi öppnar så det är efterlängtat, säger Kristian Martti på Trafikverket.

Arbetat med att bygga om både Södertälje kanal och slussen påbörjades 2016 med ambitionen att det skulle vara klart 2019.

Men redan efter ett halvår uppstod det komplikationer och bygget stoppades tillfälligt med följd att projektet försenades och blev en miljard dyrare än beräknat.

Slussbygget i Södertälje

Ska vara helt klart 2026

Nu är planen att projektet, vars syfte är att förbättra säkerheten och framkomligheten genom Södertälje kanal för vidare färd in i Mälaren, ska vara helt klart under 2026.

Promenadsträckan på 900 meter mellan Bergvik och Slussbron som nu öppnas för allmänheten beskriver Trafikverkets projektledare Kristian Martti som en ”förhandstitt”.

Gångvägen ska asfalteras

Det är först nästa sommar som den mer officiella invigningen sker då gångvägen asfalteras.

– Vi vet ju hur efterlängtat det här har varit för Södertäljeborna varit så därför har vi valt att öppna redan nu, säger han.

I videon ovan: Följ med på premiärturen och hör om när de andra promenadsträckorna öppnas.

FAKTA: SLUSS- OCH KANALBYGGET

Nuvarande slussanläggning och klaffbro har nått sin tekniska livslängd och behöver bytas ut för att säkerställa en långsiktigt pålitlig sjöfart. Bron är även en viktig passage för vägtrafiken centralt i Södertälje.

Det är ett stort och komplext projekt som ska förbättra framkomligheten genom Södertälje sluss och kanal samt vidare genom Mälaren till hamnarna i Västerås och Köping. När större fartyg kan gå på farleden kan vägnätet avlastas, vilket är ett led i målet att mer gods ska kunna gå på järnväg och till sjöss.

Källa: trafikverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussbygget i Södertälje

Mer i ämnet