I lördags brann en radhuslänga ned i Hovsjö i Södertälje. Foto: Tina Eckerskog/SVT

Räddningstjänsten tar krafttag efter radhusbränder

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens bränder ska nu Södertörns brandförsvarsförbund inventera brandskyddet i radhus. En dom i förvaltningsrätten i Uppsala ger dessutom räddningsjänsten större befogenheter att utöva tillsyn av brandskyddet.

Helgens brand i Hovsjö i Södertälje är en av många där radhuslängor har slukats av kraftiga bränder. Södertörns brandförsvarsförbund kommer därför att göra besök i sitt område, bland de tio kommunerna, för att titta på olika radhus. De kommer då att ge rekommendationer för hur fastighetsägare kan vidta olika åtgärder.

– I radhus generellt har vi haft stora problem och det ser vi på de bränder som har varit, säger Bo Björklund, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund.

Därför är brandskyddet dåligt

Anledningen är att brandskyddet i radhusen är undermåligt. Branden sprider sig via takfoten upp på vinden och vidare via brandväggarna. Det gör att branden snabbt sprider sig till de intilliggande lägenheterna och taket rasar in.

– Ser vi att det är för dåliga radhus eller konstruktioner så kan vi då göra en tillsyn och kräva vissa åtgärder, säger Bo Björklund.

Dom ökar räddningstjänstens befogenheter

2014 föll en dom i förvaltningsrätten i Uppsala som ger brandförsvaret ökade befogenheter att utöva tillsyn över brandskyddet i radhus. För Södertörns brandförsvarsförbund innebär domen att fastighetsägare numera kan föreläggas att åtgärda sitt brandskydd och om så inte sker kan vite utdömas. Tidigare kunde brandförsvaret bara rekommendera husägare att förbättra sitt brandskydd.

– Det är jättebra att vi nu kan ha möjlighet att göra den här inventeringen och se statusen på de radhus som finns i våra områden, säger Bo Björklund, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund.

I Uppsala där man har gjort inventering är det mellan 20 och 40 procent som har ett bristande brandskydd.

Hör Anette Ekström som blev vittne till lördagsbranden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.