Ronnatjej driver med kulturkrockar

Uppdaterad
Publicerad

Hon har över 12.000 följare på Instagram. Sara Chamoun driver med kulturkrockarna mellan det svenska och ”mellanösternmentaliteten”.

I sitt flickrum spelar 18-åriga Sara Chamoun in videor med vardagsbetraktelser från sitt eget liv och lägger upp på Instagram.

Hon både utmanar och ifrågasätter. Och ofta handlar det om kulturkrockar mellan det svenska och det hon kallar mellanösternmentaliteten.

Över 1.000 gillamarkeringar

18-åringen är förvånad över responsen hon fått. Det inte ovanligt att hennes videos gillas av över 1.000 personer, och runtom i Södertälje är det många ungdomar som genom filmerna vet vem Sara är. Hemligheten tror hon är igenkänningsfaktorn.

– Jag tror att många känner igen sig i situationerna och det är därför mina videos blivit så populära. Många taggar sina kompisar och kan relatera till händelserna, säger hon.

”Blatteföräldrar”

En video som blivit populär handlar om så kallade ”blatteföräldrar”.

”För blatteföräldrar så finns det typ bara tre yrken. Läkare. Tandläkare. Och städare. Gå jobba i Mc Donald´s, gå och städa. Så om du går samhäll eller ekonomilinjen och du inte tänkt att bli egen företagare så är det i princip kört för dig.”

Alias ”Troddee”

Det hela började som en rolig grej bland vännerna men har nu växt och i dag har hon över 12.000 följare.

– De som inte är från mellanöstern tycker det är kul att se hur vi har det. Och vi som är från mellanöstern tycker nog det är kul att få andra att förstå hur vi har det, säger hon.

Sara Chamouns alias på Instagram är ”Troddee” och kommer från ett internt ”Ronnaspråk” säger hon med ett skratt.

– Jag och mina kompisar brukar driva med varandra. När någon har fel så svarar vi andra typ 'trodde du ja'.

Södertäljes ”Ana Gina”

Långt innan Sara Chamoun startade sitt Instagram-konto så följde hon Gina Dirawis blogg, Ana Gina, flitigt.

– Jag tycker att hon är jättecool så det är kul att bli jämförd med henne, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.