Gårdstomten med sin röda luva och vita skägg sitter vid sitt skrivbord. Han håller en lång fjäderpenna i handen,  stearinljus lyser upp den långa rullen som är barnens önskelista. Framför honom sitter två glada pojkar med ett förväntasfullt uttryck i ansiktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals besökare besökare och en lång önskelista. Hur håller gårdstomten koll på alla barnens namn – hör hans bästa tips. Foto: Ann Sehlin/SVT

Torekällberget firar jul på 1800-talsvis

Uppdaterad
Publicerad

I drygt 90 år har det firats jul i någon form på Torekällberget men sedan tio år tillbaka är det 1800-talets julfirande i gårdarna som är i fokus. Då som nu var tomten barnens höjdpunkt – följ med på ett besök till gårdstomtens krypin.

Det är ingen vanlig julmarknad som möter besökarna på det kommunala museet Torekällberget under helgen. I de små husen och gårdarna möts besökarna av det forna livet som levdes på 1800-talet.

– Det är den tidsepok som vi alltid framhåller och som kännetecknar våra byggnader, säger Eva Skyllberg, museichef Torekällberget.

Se mer i videon.

Det här är Torekällberget

  • 1918 bildades Östra Södermanlands kulturhistoriska förening, ÖSKF. Syftet var att skapa ett museum för att bevara föremål av värde för ”minnen av och vittnesbörd om våra förfäders liv och verk”.
  • 1929 får föreningen platsen Amerikaberget för att skapa ett ”Södertälje- Skansen” . De första byggnaderna, en kvarn och en stuga, kom på plats.
  • 1947 flyttades det första huset till det planerade stadskvarteret på Torekällberget.
  • 1960 revs stora delar av Södertälje centrum och några av de gamla byggnaderna flyttades till museets stadskvarter.

Källa: Södertälje.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.