Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får hitta sätt att hantera det” – Halls anstaltschef Johan Molinder tror att dubbelbeläggning kommer öka de närmsta åren. Foto: Johanna Talamo

Ökat hot och våld – så förbereds sommarens vikarier på Hall för överfulla fängelser

Publicerad

Sedan några månader tillbaka delar intagna cell med varandra i alla tillgängliga rum på anstalten Hall.

Sommarens vikarier får möta ett ansträngt läge. Dubbelbeläggningen har lett till frustration, ökat våld och fler hot mellan intagna och mot personal.

– Med tanke på läget vi befinner oss i så måste vi vara väl medvetna om att vi aldrig varit där förut, säger Johan Molinder, anstaltschef på Hall.

På anstalten Hall är det nya normala att intagna delar två och två på en 10 kvadratmeter stor cell. Anstalten har nu dubbelt så många intagna än personalen är van vid.

– Vi har ungefär 350 intagna, vilket är fler än någonsin. Det finns egentligen ingen fråga som inte påverkas av detta, säger anstaltschef Johan Molinder.

Det innebär bland annat att arbetet för att förebygga återfall inte hinns med som vanligt.

– Men jag känner mig trygg inför den här sommaren. Det är ett nytt läge och det får vi hantera på ett nytt sätt, säger Johan Molinder.

Överfulla anstalter i Stockholm

Det råder platsbrist på anstalterna i Stockholm. Det försvårar bland annat möjligheten att förflytta intagna, vilket kan behövas som säkerhetsåtgärd.

På anstalterna i Österåker, Täby och Norrtälje dubbelbeläggs alla tillgängliga rum också. Men på Österåker och Norrtälje är de flesta rum för små för att två intagna ska kunna dela på rummen.

– Celler som dubbelbeläggs får inte vara under 6 kvadratmeter, Norrtälje har bara 8 rum som går att dubbelbelägga, säger Magnus Jönsson, anstaltschef i Norrtälje.

Skillnader mellan anstalter

Trots att samtliga anstalter är överfulla så skiljer sig stämningen mellan de anstalter där intagna delar cell i mer eller mindre utsträckning.

På anstalten Norrtälje har det inte har varit någon ökning vad gäller våld och hot menar Norrtäljes anstaltschef. Skillnaden i klimat mellan Täby och Österåker är även där markant, enligt Magnus Jönsson.

– De som delar cell får aldrig egentid, det är alltid någon där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.