Christina Berlin var ja-general för kampanjen att slita upp Nykvarn från Södertälje kommun och blev så småningom kommunstyrelsens första ordförande.
Stor omställning från Södertälje till Nykvarn
Tidigare hade hon suttit som folkpartist i Södertälje kommun och hon minns att det var en stor omställning att bli verksam i lilla Nykvarn, som på den tiden bestod av cirka 7 000 invånare.
– Man jobbade jättehårt hela perioden. När jag kom hem fortsatte telefonen att ringa, och det var jag inte van vid från Södertälje, säger hon till SVT Södertälje.
I dag har kommunen växt, och med drygt 11 000 invånare och 23 år senare upplever Christina Berlin att visionen om Nykvarns kommun ändå har infriat sig.
Hör henne berätta om det och om den första tiden i Nykvarns historia i videon.
Turerna kring Nykvarn
Nykvarn var en egen kommun under namnet Turinge, men i och med kommunreformerna under 1900-talet blev Nykvarn en del av Södertälje.
1995 genomför flertal organisationer en undersökning som utreder intresse och möjlighet att bila ny kommun, därefter utför kammarkollegiet på begäran av Södertälje kommun en liknande utredning. 1997 är utredningen klar, och visar att det finns såväl intresse och ekonomisk möjlighet för att Nykvarn ska bli egen kommun.
En folkomröstning genomförs i mars 1997, där deltagandet ligger på ca 70 procent, och 77,2 procent av rösterna säger ja till delning. Regeringen tillstrycker delningen och Nykvarn blir officiellt en egen kommun 1 januari 1999. Under 1998 styrs Nykvarn formellt av kommundelsnämnden, medan fem indelningsdelegerade, däribland Christina Berlin, leder arbetet med att bygga upp den nya kommunen.