De arbetslösa har fått motiverande samtal och övningar inför anställningsintervjun då många länge stått utanför arbetsmarknaden, eller aldrig haft ett jobb i Sverige.
Det är kommunens socialtjänst och arbetsmarknadsenhet som numera jobbar tätare ihop med Arbetsförmedlingen. Kommunens närhet och kunskap om de arbetslösa gör att Arbetsförmedlingen bättre kan matcha ihop de arbetslösa med företag som behöver arbetskraft.
”Ökad självkänsla och livskvalitet”
Det finns ingen statistik över utvecklingen när det gäller gruppen långtidsarbetslösa som har försörjningsstöd – men enligt kommunen är det betydligt fler som kommit ut i jobb sen våren 2022, jämfört med tidigare. De menar att nyckeln till framgång med det nya arbetssättet är just att medarbetare på socialtjänsten och arbetsmarknadsenheten är mycket mer involverade än tidigare då arbetslösa oftast fick jobb på egen hand eller genom Arbetsförmedlingen.
– Utanförskap är Södertäljes och Sveriges största utmaning. Det här betyder jättemycket för samhället och för våra sökande, de integreras och får ökad självkänsla och livskvalitet, säger Besnik Morina, handläggare på Arbetsförmedlingen i Södertälje.
Enligt Södertälje kommun är de först i landet med att jobba på det här sättet och andra kommuner i Stockholms län är nu intresserade av att ta efter.
Hör i videon ovan mer om kommunens arbete med att få ut bidragstagare i jobb och på vilket sätt det varit en framgång.