Splitbild med polis som jobbar efter en sprängning i en butik i Södertälje, och lokalpolisområdeschef Caroline Aspegren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka misstankar polisen har efter att en handgranat kastades in i en butik under måndagskvällen – bara dagar efter att ägarnas hem beskjutits. Foto: Blåljusbilder, Johanna Talamo/SVT

Så kan sprängningen kopplas till tidigare våldsdåd i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

På tre dagar har Södertälje skakats av två skjutningar och en sprängning. Nu utreder polisen kopplingar till den blodiga konflikten mellan kriminella grupperingarna i Södertälje.

– Vi försöker kartlägga eventuella kopplingar både mellan händelserna men också den lokala konflikten vi har i Södertälje, säger lokalpolisområdeschef Caroline Aspegren.

Natten mot lördag den 20 juli sköts det mot en bostad i Västergård. Sent på lördagskvällen avlossas skott mot en villa i Brunnsäng . Och under måndagskvällen kom nästa våldsdåd. En handgranat kastas in i en butik i Geneta och detonerar. En kvinna i 50-årsåldern får splitterskador i underkroppen och skadas allvarligt, men inte livshotande.

Alla tre våldsdåd har skett efter att polisen i fredags avslutade en säkerhetszon i Södertälje.

Kriminella nätverken i Södertälje

– Den här sprängningen var inom området där zonen var, men skjutningarna var det inte. Vår bedömning är att den här lagstiftningen är så pass ny att effekten av säkerhetszonsarbetet är för tidigt att avgöra i nuläget, säger Caroline Aspegren.

Butiksägarnas bostad besköts i helgen

Butiken är registrerad på en adress där familjen som driver butiken är skriven. Det är den adress som besköts i Brunnsäng i lördags.

En 16-årig pojke sitter anhållen misstänkt för sprängningen och enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas han till måndagskvällens dåd just via skjutningarna under gångna helgen. Men det är inte något polisen vill bekräfta.

– Den här pojken är okänd för Södertäljepolisen så nu försöker vi se och kartlägga vem den här individen är, säger Caroline Aspegren.

Under tisdagseftermiddagen meddelade polisen att ytterligare en person är anhållen, misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord, i ett ärende som kopplas till sprängningen.

Kan finnas kopplingar till pågående gängkonflikt

Polisen tittar nu på om våldsdåden under de senaste tre dagarna är en del av den blodiga konflikten som sedan hösten 2022 pågått mellan kriminella grupperingarna i Södertälje. På ena sidan finns personer ur stadsdelen Ronna och på andra sidan personer från Saltskog och Västra Blombacka.

– Vi har en bra uppfattning om de bakomliggande orsakerna till våldet. Vi har frihetsberövat flertalet unga gärningsmän och har goda förhoppningar att klara upp brotten, säger Max Åkerwall, biträdande polisområdeschef Stockholm syd, angående gängkonflikterna i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet