Enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall kör en motorbåt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du följa med SVT:s reporter ut på en unik båttur på Bornsjön och ta del av arbetet som säkrar Stockholms stads dricksvatten. Foto: Johanna Talamo/SVT

Salem har mest skyddad natur i landet – så säkras Stockholms dricksvatten

Publicerad

Salems kommun har störst andel skyddad natur i hela landet. Här finns även en av Sveriges viktigaste sjöar, som är vattenreserv till Mälaren.

– Det är förbjudet för allmänheten att bada, fiska eller överhuvudtaget beträda Bornsjön, säger enhetschef Gunnar Schön.

Landytan i Sveriges kommuner har i genomsnitt tio procent skyddad natur. I Salem är siffran dock betydligt högre – där är andelen skyddad mark 58,5 procent, enligt statistik från SCB.

Sedan slutet på 1800-talet ägs marken av Stockholms stad, i syfte att säkra försörjningen av dricksvatten.

Salems naturreservat skyddas för att värna Bornsjön. Genom bland annat skogsbruk, vilt-och naturvård och jordbruk är målet även att säkra vattenreserven för framtida klimatpåverkan.

Allt kretsar kring vatten

I naturreservatet bedrivs ekologiskt jordbruk. Målet är minska näringsläckage av exempelvis kväve och fosfor som annars riskerar att förändra balansen i vattenlivet, vilket kan orsaka algblomning.

– Målet är att bruka jorden så att det är bra för Bornsjön. Som bonus får vi en väldigt hög biologisk mångfald, säger Gunnar Schön, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.

Nedskräpning i området ett problem

Han menar att naturreservatet är som en liten oas, dit man kan komma för att få lite lugn och ro. Men nedskräpning är ett av områdets stora problem.

– Det kan vara dunkar med olja som egentligen ska till återvinning. En liter olja kan påverka en miljon liter vatten, säger Gunnar Schön.

Han uppmanar människor att påminna varandra om att det inte är okej att skräpa ned. Men även att inte beträda åkermark eller elda hursomhelst, då risken för skogsbränder är stor i området.

– Det här området har alla tillgång till mer eller mindre, så alla enskilda personer har ett ansvar att ta hand om naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.