• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Företaget vill kunna smälta ner 90.000 ton skrot. Foto: Scania

Scania vill bygga nytt gjuteri i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Scania har ansökt om att få bygga ett nytt gjuteri i Södertälje. Men för att få det behövs ett jakande svar i en miljöprövning.

Precis bakom Scanias huvudkontor i Södertälje har man smält järn sedan mer än hundra år tillbaka. Varje år samlar man ungefär 30.000 ton skrot och smälter ner det till komponenter som används till motordelar.

Men i framtiden tror man sig behöva 90.000 ton.

Tre möjligheter

Företaget har tre alternativ.

– Ett är att fortsätta som förut; att köpa det extra som vi behöver. Det andra är att renovera det befintliga gjuteriet, och det tredje är att bygga ett helt nytt, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Det gjuteri som används idag är placerat bakom huvudkontoret i Södertälje. Om det blir en ny anläggning ska den byggas söder om Saltskog och Stålhamravägen.

Påverka miljön

Men först krävs ett ja från mark-och miljödomstolen. Och det är redan klarlagt att en nybyggd anläggning kommer att påverka miljön med både buller och utsläpp. Frågan är hur mycket.

– Det är också visserligen väldigt dyrt med en ny anläggning, men man får helt andra möjligheter. I och med att man börjar från ruta ett så kan man bygga bort en del av de problem som finns med yttre miljöpåverkan och minska energiåtgången, säger Hans-Åke Danielsson.

Om mark-och miljödomstolen godkänner planen är det tänkt att första spaden till ett nytt gjuteri sätts i jorden redan nästa år. Enligt Scania måste det bli så tidigt för att i tid kunna tillgodose företagets framtida behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.