En 16-åring döms till ungdomstjänst efter att ha skjutit en fyrverkeripjäs rätt mot en folksamling. Fyrverkeriet på bilden är uppskjutet i ett annat sammanhang. Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

Sköt raket rätt mot folkmassa: ”Har utsatts för livsfara”

Publicerad

En 16-åring bosatt i Södertälje kommun döms till ungdomstjänst, detta efter att ha skjutit en fyrverkeripjäs rätt mot en folksamling. Raketen träffade en jämnårig person.

En 16-åring döms till ungdomstjänst, då han enligt åtalet ska ha skjutit en raket in bland en folkmassa, där raketen träffade kroppen på en jämnårig person.

Det var på nyårsdagen i år som ett flertal personer befann sig vid en skola i kommunen, däribland 16-åringen, samt den jämnåriga person som också blev träffad av raketen.

16-åringen ska enligt flera vittnesmål ha riktat en fyrverkeripjäs in mot en folkmassa. Raketen ska sedan ha avfyrats, svängt av och på det sättet träffat en jämnårig person som stod en bit bort.

”Har utsatts för livsfara”

Personen blev träffad rätt på sin jacka, varav jackan ska ha blivit svårt skadad.

Södertälje tingsrätt anser att 16-åringen har begått ett brott som utsatt andra för livsfara och fara för svår kroppsskada genom att avfyra fyrverkeripjäsen.

Förnekar brott

Då 16-åringen är minderårig kan hen inte dömas till fängelse, vilket hade varit fallet om hen var över 21 år. Istället blev domen 35 timmars ungdomstjänst.

16-åringen förnekar brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.