Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt på 60 sekunder: En tioårig pojke hittades livlös i en lägenhet den 8 januari – pappan misstänks för mord. Foto: SVT

Socialstyrelsen: Mordåtalade pappan i Rosenlund har en allvarlig psykisk störning

Publicerad

Pappan som misstänks ha dödat sin tioåriga son i Rosenlund tidigare i januari lider av en allvarlig psykisk störning, enligt experter vid Socialstyrelsens rättsliga råd som delar Rättsmedicinalverkets bedömning. Domen kan komma i juli.

Det var åklagaren och pojkens mamma som inte var nöjda med Rättsmedicinalverkets bedömning och krävde att en övre instans, rättsliga rådet vid Socialstyrelsen, skulle göra en ny bedömning av mannens psykiska tillstånd.

Nu har rättsliga rådet tagit del av det rättspsykiatriska utlåtandet från Rättsmedicinalverket, samt andra relevanta handlingar som rör den mordåtalade mannen, och kommit fram till samma slutsats.

Pojke död i Rosenlund

Rättsliga rådet ansluter sig till de bedömningar och slutsatser som kommer till uttryck i det rättspsykiatriska utlåtandet” skriver de i sitt yttrande men utvecklar inte mer varför de kommer fram till det.

Rättegången avslutas skriftligen

På fredagen den 28 juni skulle rättegången i Södertälje tingsrätt egentligen ha återupptagits, men ska nu istället avslutas genom att parterna – åklagaren och försvaret – får avsluta sin talan skriftligen.

Parterna har till torsdagen den 4 juli på sig att lämna in sin talan, men domaren i målet tror att det kan bli klart tidigare och att domen kan komma kort därpå.

Ska ha strypt sonen till döds

Det var den åttonde januari som polis och ambulans larmades till en lägenhet i Rosenlund i Södertälje. En livlös pojke i tioårsåldern fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Pappan misstänks ha strypt pojken till döds, något som han själv erkänt.

I videon nedan: Hör överläkaren Johan Larsson på Rättsmedicinalverket om hur vanligt det är att deras utlåtanden överklagas och vad orsakerna kan vara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rättsmedicinalverket om fallen där deras bedömningar överklagas till rättsliga rådet. Foto: SVT/Fredrik Persson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke död i Rosenlund

Mer i ämnet