Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Ingela Hamlin, utbildningsdirektör, på kritiken. Foto: SVT

Södertälje blir utan finskspråkig förskoleavdelning – inga barn sökte in

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den finskspråkiga förskolan i Södertälje lades ner i somras så var beskedet att kommunen, som är ett finskt förvaltningsområde, skulle ersätta den med en finsk avdelning. Men nu grusas även de planerna.

– Det är ingen som sökt plats där, säger Ingela Hamlin, utbildningsdirektör på Södertälje kommun.

Södertälje kommun hade lovat en egen avdelning om det fanns intresse från minst 10-15 barn. I våras fanns det sju preliminära anmälningar som inkommit till den planerade avdelningen, men i slutändan valde föräldrarna till dessa barn andra alternativ.

Föräldrar som SVT har pratat med har kritiserat kommunen för att de inte i tid fick tillräcklig information om den finskspråkiga verksamhet som skulle erbjudas på Björkens förskola.

I klippet svarar Ingela Hamlin, utbildningsdirektör, på kritiken.

Södertälje – ett finskt förvaltningsområde

Som en del av finskt förvaltningsområde har Södertälje kommun ett särskilt ansvar att värna om det finska språket. Som finsktalande har du bland annat:

• rätt att använda finska i dina kontakter med kommunen samt att på förfrågan få beslut och motiveringar som berör den kommunala verksamheten översatta muntligt eller skriftligt till finska.

• rätt till förskoleverksamhet samt äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska.

• utökad rätt till undervisning i modersmål för elever som tillhör den sverigefinska minoriteten.

Kommunen har också en skyldighet att informera den sverigefinska minoriteten om dessa rättigheter samt erbjuda möjlighet till inflytande i frågor som berör dem.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.