Denna bild publicerades på Facebook innan städningen av soporna påbörjats

Södertälje får halv miljon – ska minska illegal sopdumpning

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun och Telge Återvinning har blivit beviljade en halv miljon kronor för att få fler att återbruka sina saker istället för att kasta bort prylarna.

Med pengarna, som kommer från Vinnova, hoppas kommunen minska problemen med illegal sopdumpning.

Ungefär en femtedel av allt som slängs som grovsopor, är återbrukbara, detta enligt en undersökning som IVL Svenska miljöinstitutet gjort. Nu vill Södertälje kommun  förutsättningar som gör att medborgarna väljer att återanvända saker istället för att kasta.

– Med projektet vill vi undersöka hur vi ska kunna hitta nya vägar att underlätta för medborgare att använda samt lämna saker till återbruk. Det kan handla om att involvera nya aktörer som second hand-butiker till exempel, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg i Södertälje kommun.

Möjligheteten att lämna saker till second hand-butiker finns ju redan idag. Varför skulle just den här insatsen få folk att vilja göra det?

– Det är lite det vi tittar på, vad som krävs och vad det finns för hinder. Varför väljer folk att slänga saker som istället kan gå till återbruk? Vi vill titta på hur vi kan få de här flödena att gå annorlunda.

Fastighetsnära återbruk

En idé som ska undersökas är möjligheten med fastighetsnära återvinning av återbruk, det vill säga att flytta tjänsten nära medborgarnas hem eller arbeten.

Kan det här vara lösningen på mångåriga sopeländet i kommunen?

– Det går inte att lösa hela problemet men det är en del av problemet. Man kommer lättare kunna bli av med saker som man kanske ser som avfall men som är en produkt som går att använda och att vi skapar nya tjänster som får folk att återbruka mer.

Vad tror du det beror på att folk slänger saker som egentligen går att sälja och använda igen?

– Jag tror en del är okunskap, en del är lathet och så det hektiska livet vi lever där många är stressade idag att man vill tidsoptimerar därför att man har väldigt mycket att göra. Därför stryker sånt här med, tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.