När resultaten från vintercyklingen i länet sammanställs visar det sig att de flesta som deltagit har hållit sitt löfte om att cykla minst tre kilometer minst tre gånger i veckan.
Piggare och friskare av cyklingen
Majoriteten säger dessutom att de vill fortsätta cykla året om, inte minst för att man upplever att både den psykiska och fysiska hälsan har påverkats positivt av vintercyklandet.
I Södertälje har deltagarna cyklat sammanlagt 14 000 kilometer, enligt kommunen.
– Folk svarar i enkäten att de känt sig piggare och att de varit mindre sjuka. De har kommit både till jobbet och hem fulla av energi, säger Maria Wikenståhl, trafikingenjör på Södertälje kommun.
Men kan det inte bero på att ni nått ut till redan frälsta?
– Nej, av de 39 personer som deltagit i Södertälje är det tre fjärdedelar som inte har vintercyklat regelbundet innan, säger hon.
Stukade ankeln – men hann med snöstorm
När SVT träffade deltagaren Jacob Atas i projektets början beräknade han att han skulle lägga 1 300 kilometer bakom sig på cykeln. Nu blev det ”bara” totalt 700 kilometer på grund av att han stukade ankeln under en fotbollsmatch med kompisarna i februari.
– Jag kände direkt av att jag slutade cykla, jag tappade mycket kondition, säger han.
Men före skadan han tog sig ändå igenom snöstormar.
– Jag blev kallad galen av kollegorna, vissa gånger gick det nästan inte. Det var oftast bra plogat men utanför huset var det tungt och vissa gånger var jag tvungen att cykla på bilvägarna, säger han.
Kommer du fortsätta cykla?
– Jag kommer definitivt börja cykla igen. Det går snabbare att cykla till jobbet än att åka kommunalt.
Kommunerna som deltog i vintercyklingen:
Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Vallentuna och Österåker.