Under invigningen varvades teater med diskussioner om att vara tjej i Södertälje. Foto: SVT

Livet bitch inviger teaterstudio för tjejer

Publicerad

Nu har Livet bitch inlett sitt arbete med att ge unga tjejer större utrymme i Södertäljes kulturliv. Under tisdagskvällen invigdes den studio som blir ensemblens högkvarter.

Det var i slutet av november förra året som beskedet om att Södertäljeensemblen Livet bitch får miljonstöd från Kulturrådet kom. Rådets tanke är att stötta ”kulturprojekt i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar eller lågt valdeltagande runt om i landet”.

Experimentverkstad på kullen

Nu har projektet sjösatts i samband med invigningen av den studio, i gamla flickskolan, där det nya interaktiva arbetet med kultur ska äga rum.

– Det är en experimentverkstad där tjejer mellan 13 och 25 år ska kunna komma och få prova på teater, föra diskussioner eller dansa. Studion ska växa med de önskemål som finns, säger projektledaren Johanna Thor från Livet bitch.

Behöver man satsa på just unga tjejer?

– Ja vi tycker det. Vi har ju funnits sedan 2011 i mindre skala och har hela tiden sett ett stort behov att ett nytt jämställdhetsperspektiv på kulturlivet i Södertälje.

Miljonprogrammen i fokus

Ett särskilt fokus i kultursatsningen ligger på Södertäljes miljonprogramsområden. Ronna, Hovsjö och Fornhöjden ska utgöra huvudsakliga rekryteringbaser för Livet bitch.

Hur ser era möjligheter ut att nå potentiellt intresserade tjejer i miljonprogrammen?

– Det känns som att vi med de samverkanspartners vi har har goda möjligheter att nå dem. Och vi kommer att ha ett uppsökande arbete och ta kontakt med tjejerna i deras egna sammanhang, säger Johanna Thor.

Bland projektets samarbetspartners finns: Tjejhuset, Grafikens hus, Juventas ungdomsjour, Södertälje Teateramatörer, Södertälje kommun och Mezzopotelge kulturförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.