Tre frågor om – så påverkas oppositionen när M och S går samman

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokrater och moderater styr tillsammans i fler och fler kommuner i landet. Södertälje kommun är först ut i Stockholms län att pröva den här koalitationen. Men vad ligger bakom trenden? Hör statsvetaren Jenny Madestam om varför det ser ut så här.

Nu styr socialdemokrater och moderater tillsammans i 52 av landets 290 kommuner. I Stockholms län, var Södertälje kommun först ut att pröva det här efter att Socialdemokraterna och Moderaterna försökt att bilda olika koalitioner på olika håll men som inte fungerade.

– Det är svårt parlamentariskt läge i kommunerna. Sverigedemokraterna har växt sig starkare och många partier har svårt att förhålla sig till dem, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Försvarshögskolan.

Valet 2022 Södertälje

Den här trenden är tydlig i hela landet.

Kriser kräver stabilt styre

– Det beror på flera anledningar, krig, ekonomiskt kris och kriminalitet är en, då krävs stabilitet, säger Jenny Madestam.

Men de här partierna har ju olika ideologier, hur går det att styra tillsammans?

– Ja, det har de. Men det är skillnad på rikspolitiken och kommunerna. Skulle det handla om att höja skatten då kan de få problem, men annars så handlar det om olika samhällsbyggnadsprojekt på lokal nivå och då brukar det gå ganska bra.

Hör mer i videon om det påverkar regeringssamarbetet att så många moderater i kommunerna väljer Socialdemokraterna i stället för att samarbeta eller stödja sig på Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet