• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT (arkiv)

Svensk handel: Telefonerna är sålda på förhand

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att kontanterna minskar i handeln blir mobiltelefoner hetare som stöldgods. Enligt Svensk handel är de allt fler rånen mot telebutikerna till stor del rena beställningsjobb.

Sedan i juli har elva butiker i Stockholmsområdet rånats, och generellt är storstadsområdena mer utsatta.

– Den senaste tiden har brotten ökat igen efter en lätt nedgång i våras. Just varor, som till exempel elektronik, har blivit väldigt attraktivt stöldgods, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Minskad kontanthandel bidrar

Anledningen till att mobiltelefoner blivit ett allt hetare stöldgods är att kontanthandeln minskar.

Butikerna är särskilt utsatta vid lanseringen av nya modeller. Det är lätt att sälja vidare telefoner.

– Stora delar av det som stjäls från butikerna är sålt redan på förhand, säger han Per Geijer.

”Tillverkarna måste agera”

Svensk handel tycker att tillverkarna borde ta ett större ansvar.

– Telefonerna säljs utomlands i stor utsträckning och en av anledningarna till det är att produkterna inte spärras utanför EU, så där går de att använda där. Det skulle tillverkarna kunna hindra.

Dyrt med väktare i längden

Tele 2 har satt in väktare i alla butiker i utsatta områden. Andra teleföretag som till exempel Telia samverkar med köpcentrum om samma vaktbolag.

Men Per Geijer tror inte att väktare är en gångbar lösning i långa loppet.

– Det är en bra lösning tillfälligt, till exempel vid en lansering av nya produkter. Men det är för dyrt för butikerna att ha väktare dygnet runt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.