Det är nu mer ett inget ovanligt att se tiggare på Södertäljes gator. Men annorlunda var det i januari 2014. Närpolisen valde efter att klagomål hade kommit in kring tiggare att bötfälla tre personer som suttit och tiggt pengar utan tillstånd.
Det var en tolkning i den lokala ordningsföreskriften om att man måste söka tillstånd för insamling av pengar som till slut mynnade ut i något som kan tolkas som ett tiggeriförbud. Men snart stod det klart att man inte hade möjlighet att göra en såndan tolkning. Det var och är tillåtet att sitta på gatan och be om pengar i Södertälje.
M: ”Inför tiggeriförbud”
På moderaternas partistämma i helgen beslutades att partiet ska arbeta för att kommuner ska ha möjligheten att lokalt förbjuda tiggeri.
I Södertälje finner vi inget annat parti som förespråkar en såndan linje. Kristdemokraternas nya gruppledare i Södertälje David Winerdal är inte nöjd med att personer behöver tigga på stadens gator men ett ser inte förbud som en lösning.
– Vi tror inte på att förbjuda tiggeri, det är inte rätt väg framåt, säger han.
Otydlig ställning från SD
I Stockholm har Sverigedemokraterna länge argumenterat för att göra det otillåtet med tiggeri. Det har blivit partiets hjärtefråga i huvudstaden men i Södertälje har man inte tagit något strid för detta.
– Vi går på moderpartiets linje när det kommer till sådana frågor men vi har inte tagit ställning lokalt, säger Beata Kuniewicz som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Södertälje.
Trots att det aldrig funnits en politisk vilja för ett tiggeriförbud har kommunen blivit en stad som i vissa fall kopplas ihop med tiggeriförbud. Detta efter att polisens handlade 2014 blev en nyhet i hela Sverige.