Södertälje kommun beslutade i juni att sparka den tjänsteman som dömdes för mutbrott tidigare i år – nu kräver mannen att avskedet ogiltigförklaras. Foto: TT

Tjänsteman på Södertälje kommun greps – misstänks för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen har polisen i Södertälje genomfört husrannsakan och hämtat en kommuntjänsteman till förhör misstänkt för mutbrott.

– Det är illavarslande när en tjänsteman agerar utanför det tillåtna och myndigheters förtroende kan ifrågasättas, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare på Riksenheten mot korruption.

Förundersökningen är en del av Tore 3-satsningen mot den organiserade brottsligheten i Södertälje. Det var i samband med en annan brottutredning som polisen ska ha hittat information om tjänstemannen som gjorde att en förundersökning inleddes.

Stark misstanke

Kommuntjänstemannen är släppt efter förhör, men misstanken är fortfarande stark.

– Som offentlig tjänsteman är det såklart inte bra. Han ska ha utnyttjat förmåner på ett felaktigt sätt, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare på Riksenheten mot korruption.

En av flera utredningar

I maj förra året häktades fem män misstänkta för grov näringspenningtvätt i den så kallade fastighetshärvan. Det handlar om tre mäklare, en revisor samt en företagare som ska ha tvättat pengar för mångmiljonbelopp åt kriminella. Det är en av flera pågående utredningar inom ramen för Tore 3.

Under tisdagsmorgonen gjorde polisen också en husrannsakan hemma hos en 42-årig Södertäljebo som misstänks i den så kallade fastighetshärvan. Han greps och misstänks för ett grovt brott. Något som LT.se var först att rapportera om.

Går det att koppla till gripandet i tisdags?

– Det har kopplingar till andra brottsutredningar men jag kan inte gå in på vilka utredningar det rör sig om på grund av förundersökningssekretess, säger Thomas Forsberg.

Video: Det här är Tore 3 – en satsning mot organiserad brottslighet

I videon förklarar SVT:s reporter Södertäljepolisens Tore-insatser. Videon är från maj 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.