Tre frågor om kvinnor i techbranschen: Det finns ”lilla gumman”-attityder

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns flera initiativ som vill locka kvinnor till techbranschen, men trots det är andelen kvinnor bara 30 procent och siffran har inte förändrats mycket på många år. En av initiativen är Tjejer kodar, som startades 2015.

– Vi måste tyvärr inse att förutsättningarna behöver förändras. En del män med stor erfarenhet i branschen ser på en kvinna som ”lilla gumman”, säger Hanna Pettersson, grundare till Tjejer kodar.

Mellan 2006 och 2012 minskade till och med andelen kvinnor med 2,3 procentenheter. Sedan 2012 har andelen kvinnor i techbranschen legat på en mer eller mindre konstant nivå, det vill säga 30 procent, enligt siffror från TechSverige som är en bransch- och arbetsgivar­organisation för företag inom techsektorn.

– En förklaring till att andelen kvinnor i techbranschen är låg, är att kvinnor inte söker sig till it-utbildningar i samma utsträckning som män, säger Ana Andric på TechSverige.

En annan anledning kan också vara att många har fel syn på branschen.

– Många kvinnor ser hela branschen som en enda roll, men i själva verket består den av ett brett spektrum där i ena änden finns de matematiskt tunga rollerna och i andra änden finns de kreativa arbeten som till exempel att designa sidor och appar. Däremellan finns också många arbeten, säger Hanna pettersson på Tjejer kodar.

Inte bara brist på kvinnor

Hanna Pettersson, en av grundarna av initiativet Tjejer kodar, menar att branschen måste bli bättre på mångfald generellt.

– Ska man vara helt ärlig så handlar det inte bara om brist på kvinnor utan många grupper i samhället. De flesta i branschen är vita högutbildade män med högutbildade föräldrar. Där är det också viktigt att det sker en förändring, säger hon.

I videon ovan får du höra mer om förutsättningar, rädslor och jobbmöjligheter för kvinnor i techbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.