Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från polisens förundersökning och hör mer om hur brotten har gått till. Foto: ur polisens förundersökning

Tre dömda för grovt häleri – skulle sälja stulna bilar utomlands

Publicerad

Två män och en kvinna från delar av södra Stockholms län döms till fängelse efter att de manipulerat stulna bilar med syfte att sälja dem utomlands.

Två män från Järna respektive Bandhagen och en kvinna från Handen döms till fängelse för bland annat grovt häleri. Enligt Södertörns tingsrätt har de ingått i en kriminell verksamhet som systematiskt manipulerat och gjort bilar oidentifierbara för vidare försäljning utomlands.

– Den här typen av brottslighet har ökat, särskilt med premiumbilar, säger Ronny Andreassen vid internationella brottsnätverksgruppen, IBN, i region Stockholm.

”Anmärkningsvärda fynd” vid husrannsakan

Det var vid en fordonskontroll i centrala Stockholm förra sommaren som polisen stoppade en bil som visade sig vara anmäld stulen.

Vid en husrannsakan fann de ytterligare en stulen bil samt nya registreringsskyltar och chassidekaler.

– Det gjordes anmärkningsvärda fynd och det visade sig röra sig om en helförfalskning av fordonen och det är högst troligt att de skulle säljas vidare utomlands, säger Ronny Andreassen.

Döms till fängelse mot sitt nekande

Bilar ska enligt domen ha stulits på flera platser runt om i Stockholms län, bland annat i Älvsjö, Tyresö och Nynäshamn.

Männen döms även för andra lindrigare brott, som de till viss del medger, till elva respektive 20 månaders fängelse. Kvinnan, som tidigare är ostraffad, döms till tolv månaders fängelse. Samtliga nekar till hälerianklagelserna.

Se polisens bilder på bilarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.