Hör Karin Karlberg, projektledare för Alis, berätta om processen i klippet. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Hjälper unga in på arbetsmarknaden – innan de hamnar i psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösheten ökar i Stockholms län, vilket också gör att många unga upplever ångest över osäkerheten på arbetsmarknaden. Projektet Alis försöker därför fånga upp unga innan de hamnar i psykisk ohälsa. Och trots corona har man lyckats hitta jobbmöjligheter för unga.

Södertälje har länge kämpat med arbetslöshet och många olika projekt har startas upp för att hjälpa människor ut på arbetsmarkanden. Det som skiljer det projektet som Södertälje kommun startat upp från andra är att man inte enbart koncentrerar sig på själva jobbsökandet. Man satsar också på individuella mentorskap för att försöka hjälpa på alla plan i livet.

– Risken att man utvecklar psykisk ohälsa blir större om det är så att man inte har en meningsfull tillvaro, säger Karin Karlberg, projektledare.

Deltagare under 2020:

Av de 38 deltagare som har påbörjat projektet under 2020 har 33 personer antingen påbörjat ett jobb eller börjat studera. I vissa fall vid mer omfattande behov av stöd, har rehabilitering påbörjats.

  • 18 deltagare har börjat arbeta på ordinarie arbetsmarknad
  • 7 deltagare har slussats vidare till arbete på Telge Tillväxt (via Arbetsförmedlingen)
  • 14 deltagare har påbörjat studier

För att vara med i projektet behöver deltagaren vara folkbokförd i Södertälje kommun, vara mellan 18-25 år och i behov av stöd till arbete eller studie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.