Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så bemöter Sis kritiken om att hälften av de anställda saknar adekvat utbildning för att vårda bland annat ungdomar med gängkopplingar. Foto: Moa Bergman/SVT

Trots fler gängkriminella på Sis-institutionerna – många anställda saknar formell utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 200 ungdomar på Sis-institutioner som dömts för allvarliga brott som mord och våldtäkt ska erbjudas vård – men trots det saknar över 50 procent av de vårdanställda formell utbildning. 

– Vi måste ha ett utförande som tillåter snabbare takt. Vi måste hela tiden rekrytera nytt, säger Leili Falsafi Amin, sektionschef på Sis avdelning för kompetenscenter.

Sis, Statens institutionstyrelse, beskriver på sin hemsida hur unga personer mellan 15 och 17 år som begår grova brott kan dömas till sluten ungdomsvård. Just vården är den centrala delen i myndighetens uppdrag. Samtidigt saknar en stor andel av Sis-personalen adekvat vårdutbildning, trots att institutionernas främsta uppdrag är att vårda och rehabilitera ungdomar med högt våldskapital och på senare tid även gängkopplingar.

Hör forskaren och Sis kompetensavdelning om utbildningsläget i videon ovan.

Hälften saknar vårdutbildning

Behandlingsassistenter (se faktaruta) som arbetar nära dessa ungdomar genomgår endast 10 veckors grundutbildning, vilket kan jämföras med kriminalvårdsanställda som måste genomgå en 24 veckor lång utbildning för liknande anstaltsarbete. Samtidigt har behandlingsassistenterna inte heller någon eftergymnasial vårdutbildning eller liknande. Den personal som har en utbildning kallas istället behandlingspedagoger, men har i stort sett samma arbetsuppgifter, enligt forskare.

Idag sitter mer än 500 barn och ungdomar på Sis-institutioner runtom i landet och enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) är drygt 200 ungdomar på landets Sis-institutioner dömda för grova brott såsom mord, grovt rån och våldtäkt, dessa kan antingen ha dömts enligt LSU (lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård) eller vårdas enligt LVU (lagen om vård av unga) för allvarliga brott men i båda fallen ska de erbjudas adekvat vård.

”Personlig lämplighet” väger tungt

Ordförande för fackförbundet SEKO inom Sis, Frida Strandberg Landin vill inte ställa upp på en intervju utan hänvisar frågan om utbildningsgraden till arbetsgivaren. Trots att över 50 procent av de vårdanställda inte har formell utbildning uppger hon via ett mejl ”att behandlingsassistenter enbart utgör en mindre del av verksamheten samt att det inte enbart är tidigare utbildning som avgör utan även personlig lämplighet.”  

Behandlingsassistent och behandlingspedagog

Behandlingsassistent

Som behandlingsassistent arbetar man med människor som har olika typer av psykosociala problem. Behandlingsassistenter kan arbeta på institutioner som Sis och kan arbeta med barn, ungdomar och missbrukare. Det kan till exempel vara på ett behandlingshem eller ungdomshem. Arbetsplatserna som använder sig av behandlingsassistenter drivs oftast i privat regi, men även statliga och kommunala verksamheter har behandlingsassistenter som en yrkeskategori.

För att arbeta som behandlingsassistent behövs ingen formell eftergymnasial utbildning.

Behandlingspedagog

Som behandlingspedagog möter du barn, ungdomar eller vuxna med behov av stöd av olika slag. Det kan handla om missbruk, neuropsykiatriska diagnoser, psykosocial problematik, trauma eller ungdomar med identifikationsproblem. Som behandlingspedagog har du en central roll i människors liv, och under perioder kan rollen vara både krävande och påfrestande samtidigt som den är meningsfull och utvecklande.

För att arbeta som behandlingspedagog behöver du en eftergymnasial utbildning som ofta fokuserar på beteendevetenskap, behandlingsmetoder och utvecklingspsykologi. Utbildningen ska även ge kunskap i ledarskap, grupp- och personlighetspsykologi, kost, samt om journalföring, socialrätt och dokumentation. Utbildningens längd är ca. två år.

Källa: Statens institutionsstyrelse, Arbetsmiljöupplysningen och Gymnasium.se

Detta är ett sis-hem

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. I samverkan med socialtjänsten ger vi barn, ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.