17-åringen är dömd för ett mord på ett gym i Vasastan i Stockholm. Enligt uppgifter till SVT ska han från sin slutna ungdomsanstalt planerat en sprängning mot en anställd på anstalten. Foto: Ur polisens förundersökning/Kalle Thulin/SVT

Två män häktas efter Ronnasprängningen mot Sis-anställd

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har under fredagseftermiddagen häktats misstänkta för inblandning i en lägenhetssprängning mot en Sis-anställd i Ronna Södertälje.

En av dem häktas misstänkt för utpressning och försök till mord. Den andre är misstänkt för bland annat försök till utpressning och anstiftan till försök till mord.

Den ena mannen är, enligt TT och uppgifter till SVT, den 17-åring som dömts för att ha skjutit ihjäl en man på ett gym i Stockholm.

SVT Nyheter Södertälje har tidigare rapporterat om explosionen som inträffade utanför dörren till en lägenhet där en man skadades och fördes till sjukhus.

Uppgifter: Arrangerat sprängningen från slutna anstalten

Dådet misstänks vara riktat mot en anställd på Sis-hemmet. Enligt poliskällor till SVT ska motivet vara att den anställda vägrat förse 17-åringen med en mobiltelefon, som denne ville använda för att planera en rymning.

Därefter ska 17-åringen, inifrån den slutna ungdomsvårdsanstalten, arrangerat sprängningen mot den anställda.

Åtal ska vara väckt den 17 augusti, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Se förödelsen efter explosionen i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprängningen var så kraftig att hyreshuset i Ronna Centrum fick stora skador. Se förödelsen i en av grannlägenheterna. Foto: Kalle Thulin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.