Inne i bilfirmans lokaler hittades en plastdunk som innehöll brännbar vätska som tros ha startat branden och på övervakningskameror syns de misstänktas bil utanför bilfirman. Foto: Polisens förundersökning

Två personer åtalas för grov mordbrand efter brand mot bilfirma i Södertälje

Publicerad

Två personer åtalas nu misstänkta för att ha anlagt branden mot en bilfirma i Södertälje den 8 april. De stoppades i en bil av polisen kort efter det första larmet och hade då olika historier om vart de var påväg. Inne i bilfirman hittade rökdykare en plastdunk med brännbar vätska och ett krossat fönster.

Larmet om branden kom strax efter halv fyra på morgonen den 8 augusti, och var det fjärde på kort tid – dagarna innan hade bränder anlagts mot tre andra bilfirmor i närområdet.

Totalt inträffade sex bränder mot bilfirmor i Södertälje under april. Bilfirman som utsattes den 8 april brann igen två veckor senare och blev totalförstörd.

De två personer som nu åtalas misstänkta för grov mordbrand satt häktade vid det senare tillfället, den 24 april.

Polisen tittade på samband

Inledningsvis misstänkte polisen att en och samma person kunde vara anstiftare till åtminstone de fyra första bränderna, då samma alias förekommit i chattkonversationer i utredningarna. Men i åtalet som nu väcks för branden den 8 april är det bara de två personer som befann sig på platsen som åtalas.

Det var bilfirmans inbrottslarm som gick igång tidigt på morgonen den 8 april, och när väktare och polis kommer till platsen rök det kraftigt från byggnaden.

Plastdunk med brännbar vätska

Räddningstjänsten gick in med rökdykare, som hittade en plastdunk som de uppfattade innehöll brännbar vätska samt en krossad ruta som inte orsakats av branden.

Polisen tar upp jakten på gärningspersoner och stannar kort därpå en bil som åker i riktning mot Stockholm. De två personerna hör båda hemma i Västsverige, och har olika historier om vart de är på väg; och tas in på förhör.

De grips och häktas misstänkta för inblandning i branden, men nekar till brott. I senare förhör har de gett andra förklaringar till varför de åkt upp mot Stockholm.

Polisen hittade slängda handskar

Bilder från övervakningskameror visar att deras bil befunnit sig utanför bilfirman och längs vägen mot Stockholm hittar polisen också slängda handskar med brännbar vätska på.

I chattar i de misstänktas telefoner hittas konversationer med olika alias där de pratar om att ”bränna skiten”.

Rättegången inleds nästa vecka i Södertälje tingsrätt. Utredningarna om de övriga fem bränderna är ännu inte klara.

I videon nedan: Räddningstjänsten på plats efter den andra branden mot samma bilfirma i april.

En brandman står framför en industrilokal i Södertälje som brinner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandmannen Sylvia Fridén som var på plats vid bägge bränderna mot samma bilfirma. Foto: Moa Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.