Ulf Henricsson, överste som ledde FN-batalkjonen i Bosnien 1993. Till vänster utanför sitt hem i Järna, till höger arkivbild från kriget,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 30 år sedan kom FN-svenskarna med Ulf Henricsson i spetsen tillbaka från kriget i Bosnien. Foto: Aida Arslanovic/Arkiv

Ulf i Järna stred för FN i Bosnien för 30 år sedan – tror på våldets makt i konflikter

Uppdaterad
Publicerad

Under Ulf Henricssons uppväxt i Järna lärde han sig att sätt hårt mot hårt. Det blev senare avgörande när han mötte ökända krigsförbrytare på Balkan. Genom sitt offensiva ledarskap blev han känd som ”Sheriffen i Vares”. Nu har det gått 30 år sedan han lämnade kriget.

1993 skickades den första svenska FN-bataljonen för att skapa fred i Bosnien, när kriget på Balkan skakade Europa. Svenskarna blev kända för att vara våghalsiga och i spetsen stod Järnabon Ulf Henricsson.

2025 har en ny dramaserie av produktionsbolaget Yellow bird premiär baserat på händelserna. Där syns bland andra skådespelarna Johan Rheborg och Edvin Ryding.

– Det unika var att vi gjorde det vi skulle, även om det var farligt ibland, säger Ulf Henricsson.

Till skillnad från andra?

– Ja, det kan man säga.

”Sheriffen i Vares”

Genom åren har den svenska styrkan prisats för att med sitt mod ha räddat otaliga civila människors liv i kriget. Av en amerikansk krigskorrespondent kallades Ulf för ”Sheriffen i Vares”, ett smeknamn som fastnat.

– Vi förhindrade krig genom att bli otäcka, ladda vapen och säga: ”Om ni inte lägger av så skjuter vi”.

Ulf tror bestämt att våld ibland kan vara lösningen på konflikter, även om det kan vara kontroversiellt.

När han var nio år flyttade familjen till Järna. Att sätta hårt mot mobbare då har sedan länge påverkat honom.

– Stockholmare var roliga att mobba och Järna var ingen idyll.

När han vid ett tillfälle väntade på skolskjuts kom några killar och retades och höll fast honom.

– Jag kan ha kort stubin och jag tänkte: ”Nu jävlar”. Jag landade en klockren vänster på munnen på han som var värst, så läppen sprack och blodet sprutade och rektorn kom. Men sen var det helt lugnt. Det var ingen som bråkade med Henricsson sen.

”FN har blivit ganska tandlöst”

I flera fall borde man vara snabbare med att agera hårt, menar han. Idag ser han på FN:s arbete i både Gaza och Ukraina som för passivt och tandlöst.

– Jag tycker vi ska ha FN, men de gör ingen nytta på fältet. Det beror ju på att nästan alla regeringar ligger lågt, de vill inte ha slagsmål och då får de desto mer slagsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.