Uppsagda forskare fick nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre år sedan 1.200 personer tvingades lämna sina anställningar på Astra Zenecas forskningsenheten i Södertälje. När man nu ser tillbaka kan man konstatera att nästan samtliga forskare har fått nya arbeten och färre än väntat har flyttat utomlands.

Det blev en nattsvart dag i Södertälje där i februari 2012 när beskedet om att drygt 1.200 anställda på Astra Zenecas forskningsenhet varslades om uppsägning.

– Då visste vi ju inte hur länge vi kunde vara kvar. Så den första tiden gick ut på att söka jobb, säger Kerstin Kenne som då arbetade som toxikolog på Astra Zeneca.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

De flesta åter i arbete

Det har nu gått tre år sen forskningen flyttades till USA. När man nu summerar hur det gått för de tidigare anställda efter varslet kan man se att nästan alla forskarna har fått nya jobb, något som glädjer Gunilla Osswald som var ansvarig för avvecklingen.

– Det är klart man känner med varje individ som fortfarande inte fått nya anställningar men det är kul att så många har fått nya jobb. Relativt få har även lämnat landet. En del har lämnat life science men de flesta är kvar i life science, säger hon.

För att underlätta arbetssökandet för sina anställda tog Astra Zeneca hjälp av Trygghetsrådet  som drivs av fack- och arbetsgivarorganisationer. Av dem runt 1.000 personerna som tog hjälp av Trygghetsrådet, har 85 procent fått ny anställning och 9 procent har startat eget företag.

Tuff utmaning att avveckla

Resultaten ser idag goda ut men att avveckla en enhet med mer än 1.200 anställda, 6.000 instrument och 18 kilometer arkiv var inte lätt.

Vad har varit framgångsreceptet för att få tillbaka personer i arbetslivet?

– Bland annat så var samarbetet mellan Trygghetsrådet och Astra Zeneca framgångsrikt. Sen hade vi haft arbetsmarknadsdagar vid två tillfällen vilket även det bidrog till att folk fick nya kontakter, säger Gunilla Osswald.

Nystart i livet

En av de tidigare anställda är Kerstin Kenne. Idag driver hon tillsammans med fem andra ett eget företag och lyckades på så sätt få arbeta kvar som toxikolog.

– Det blev bra. För oss sex som jobbar i företaget tycker att det är bland det bättre som hänt. Och vi hade inte klarat det här utan det avgångsvederlag vi fick av Astra Zeneca, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet