Kjell Asplund och Ursula Flatters. Foto: TT/SVT

Utredning kring alternativ medicin ”för svag”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen presenterades den statliga utredningen kring komplementär och alternativ medicin (KAM). Två av utredningens förslag är att utbilda framtida vårdpersonal i ämnet, och att Vårdguiden ska kunna informera potentiella patienter kring det hela.

Men Ursula Flatters på Vidar Rehab hade velat se mer.

Vårdguiden 1177 ska innehålla kunskap om komplementär och alternativ medicin, så kallad KAM, där antroposofiska läkemedel ingår. Dessutom vill utredarna, med professor i medicin Kjell Asplund i spetsen, att KAM ska vara en del i grundutbildningen för framtida vårdpersonal.

Dessutom vill man se mer forskning i ämnet. Ursula Flatters på Vidar Rehab, tidigare Vidarkliniken, var försiktigt optimistisk till förslagen som utredningen presenterat.

– Det är ett litet steg i rätt riktning: att man tar upp frågorna och att man tycker att människor ska få information på ett vettigt sätt.

Vill se en satsning

Men något hyllande av rapporten blir det inte från antroposofernas sida.

– Det är lite svagt att han inte föreslår att statliga pengar avsätts för forskning. Svårigheten är att evidensbasera när det inte finns forskningsmöjligheter.

– Där biter sig katten i svansen.

”Inte vår uppgift”

Kjell Asplund slår ifrån sig den kritiken.

– Många tycker att vi borde ha engagerat oss mer kring de ekonomiska villkoren för branschen. Det var inte vår uppgift, säger han.

Den här rapporten kommer i kölvattnet efter att det antroposofiska sjukhuset på Vidar Rehab nu stängt. Detta efter att politikerna i Region Stockholm inte velat förnya ett avtal med kliniken.

SVT har försökt att få en kommentar från majoriteten i Region Stockholm, men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.