Mellan 30 och 40 personer från olika organisationer och kyrkor deltar i mötet, som fick förlängas på grund av alla frågor som ställs till ministern, på tisdagseftermiddagen.
Men det var inte ett nytt besked gällande ett regeringserkännande av folkmordet ministern kom med.
– Vi utesluter inte att man i framtiden någon gång kan erkänna händelserna som folkmord, men i nuläget går inte det. Men det det finns mycket annat vi kan göra just nu, säger Margot Wallström till SVT.
Över 1,5 miljoner människor från minoriteter som armenier, assyrier/syrianer mördades i dåvarande Osmanska riket. Sveriges riksdag har tidigare erkänt händelserna som just folkmord. Men frågan om huruvida regeringen ska erkänna händelserna har varit omstridd.
Vill diskutera folkmordskonventionen
Den 1 maj, i en intervju med SVT Nyheter Södertälje, gav slutligen statsminister Stefan Löfven beskedet att regeringen inte kommer att erkänna händelserna som folkmord. Men utrikesministern anser inte att frågan är glömd.
– Vi kommer ändå jobba med frågan genom att se till att levande historia gör en vandringsutställning om folkmordet 1915, göra skolmaterial och sprida kunskap. Dessutom kommer vi att bjuda in till en internationell konferens nästa år där vi bjuder in FNs-sändebud för att diskutera folkmordskonventionen, säger Margot Wallström.
Vad ska förändras i konventionen för att Sveriges regering ska kunna erkänna ett folkmord?
– Det är det vi behöver titta på, den diskussionen måste föras. Historiska händelser är konventionen inte riktigt anpassade till.
Erkännandet av folkmordet 1915
- Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas även ibland för ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.
- År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
- Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
- 2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
- När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
- På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.
- 1 maj 2018 gav Stefan Löfven beskedet till SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte kommer att arbete för att erkänna folkmordet, ett beslut som sedan fick kritik från flera organisationer.