Den senaste statistiken från Socialstyrelsen gäller för barn som föddes år 2015. Södertälje toppar listan bland länets kommuner där flest spädbarn har en rökare i hemmet. Här uppskattas 20 procent av spädbarnen (mellan noll till fyra veckor gamla) växa upp i ett hem där någon i familjen röker.
– Det är olika mycket rökning i olika kommuner och stadsdelar och man har sett att rökning har ett samband med till exempel socioekonomi och utbilding. Det är vissa områden där man behöver nå fram mer med budskapet om rökning helt enkelt, säger Johanna Rubin, barnhälsovårdsöverläkare på Stockholms län landsting.
Södertälje går emot trenden
Generellt har andelen spädbarn som har en rökare i sin hemmiljö stadigt minskat i Sverige de senaste åren.
Men den trenden syns inte till i Södertälje, sedan förra året har det istället blivit vanligare att barn upp till fyra veckors ålder kan utsättas för passiv rökning i hemmet. Från 17,5 procent av barnen födda 2014 till 20 procent av barnen födda 2015.
Det är vanligast att pappan röker. I Södertälje rökte 19 procent av papporna till spädbarnen och cirka sex procent av mammorna.
– Vi ser allvarligt på det för det är en hälsokonsekvens för barn att utsättas för tobaksrök. Just i de här områdena där man vet att det är mer rökning önskar man att just BVC och vårdcentraler ska kunna vara mer aktiva och ha resurser och det kanske behövs mer resurser. Rökning är ett beroende och det är en långsiktig strategi som man måste ha, säger Johanna Rubin.
Stora hälsorisker
– Passiv rökning hos små barn kan kopplas samman till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd och för ökad risk för flera luftvägsinfektioner som till exempel öroninflamation, lunginflammation och RS-virus, säger Johanna Rubin.
Med rökare syftar Socialstyrelsen till en person som röker minst en gång dagligen, detta gäller även utomhus.
Så vanligt är det med tobaksrökare i barnets hemmiljö.
Södertälje: 20%
Botkyrka: 19%
Upplands-Bro: 16,5%
Sigtuna: 13,5%
Nynäshamn: 13%
Uppländs Väsby: 13%
Huddinge: 12%
Haninge: 12%
Salem: 11,5%
Norrtälje: 9%
Järfälla: 8,5%
Tyresö: 7,5%
Österåker: 7,5%
Sundbyberg: 7%
Nykvarn: 6,5%
Sollentuna: 6,5%
Stockholm: 6%
Värmdö: 6%
Vaxholm: 4,5%
Vallentuna: 4,5%
Solna: 4,5%
Nacka: 4%
Täby: 4%
Lidingö: 3%
Ekerö: 3%
Danderyd: 2%
Källa: Socialstyrelsen