• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/TT

Vidarkliniken: ”Nu går vi in på den privata marknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har personalstyrkan på Vidarklinikens sjukhus mer än halverats och kapaciteten att ta emot patienter har minskat avsevärt. För att komma på rätt köl igen vänder det antroposofiska sjukhuset nu blicken mot privata aktörer.

Sedan i november har 40 av runt 70 anställda på Vidarklinikens sjukhus i Järna varslats. Neddragningen beror framförallt på att man sannolikt kommer att tappa en majoritet av sina patienter när rehab-avatalet med landstinget löper ut den sista mars.

Landstinget beslutade i somras att inte förlänga sitt avtal med sjukhuset, eftersom landstinget i en utredning bland annat funnit brister i journalföringen.

Vidarkliniken

– Det kommer att bli färre som kan få sin vård finansierad av Stockholms läns landsting vad gäller smärta och stress, säger Vidarklinikens ordförande Anders Kumlander.

Patienter kan ta andra vägar

Det finns emellertid möjlighet för patienter i länet att även fortsättningsvis få antroposofisk rehabiliteringsvård.  Genom det nationella så kallade riksavtalet har patienten rätt till vård även utanför sitt hemlandsting.

Dessutom har Vidarkliniken startat en ny fond.

– Och vi har fått donationer till den patientfonden redan, säger Anders Kumlander. Så att om patienter inte får vården finansierad via riksavtal så ska vi i alla fall under en övergångsperiod kunna hjälpa så många som möjligt.

Nytt fokus på privata aktörer

Men riksavtal och patientfond till trots så är det antroposofiska sjukhuset i gungning, i och med att de stora landstingen i Stockholm och Västra Götaland har avstått från att förlänga avtal med kliniken, och det väcker frågor om framtiden.

Hur beroende är ni av att landstingen remitterar patienter till er?

– Vi har varit väldigt beroende av det, säger Anders Kumlander.

– Nu arbetar vi på att gå in på den privata marknaden, med försäkringsbolag och större företag. Olika försäkringslösningar växer något alldeles otroligt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vidarkliniken

Mer i ämnet