Därför har 17 ton vitfisk tagits upp ur Spetebysjön utanför Valla

Uppdaterad
Publicerad

För att förbättra vattenkvaliteten, öka siktdjup och rovfisk har arbetet med att ta upp vitfisk ur Spetebysjön utanför Valla i Katrineholms kommun börjat. Genom att ta bort fisk som braxen ska balansen mellan djur- och växtplankton återställas, så att det bildas mindre alger.

– Vi har problem med grumling i vattnet då bottenlevande fiskar söker föda och som sämst har siktdjupet varit 5 cm, säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg och vattensamordnare på kommunen.

Metoden kallas för reduktionsfiske vilket innebär att vitfisken tas upp och rovfisken kastas tillbaka. Projektet att återställa Spetebysjön beräknas att hålla på i tre år. Katrineholms kommun har beviljats över 600 000 kronor i LOVA-bidrag från länsstyrelsen, som ges till lokala vattenvårdsprojekt. Totalt beräknas kostnaden bli runt 680 000 kronor.

Sedan projektet inleddes med provfiske förra året och fem dagars fiske i år har redan nära 17 ton vitfisk tagits upp.

– Det får fördelar, inte bara för den här sjön, utan även för nedströms liggande sjöar. Kan vi näringsstabilisera här får vi mindre näringsläckage till nästa sjö, säger Jenny Herbertsson.

I klippet får du höra vilken inverkan reduktionsfisket redan har haft och vad som händer med fisken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.