3000-årig hällristning hittades av en slump

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologen Roger Wikell gick runt och pratade i mobiltelefon när han gjorde det oväntade fyndet. Bland vikingagravarna i Lånesta naturreservat i Vagnhärad hittade han hällristningar, som är 2000 år äldre än gravarna.

– Jag tänkte att det här är bra marker för hällristningar, och så hittade jag dem. Det var skicklighet, erfarenhet och himla massa tur på en gång. Och det ska man ha – tur, säger Roger Wikell med ett leende.

Vägen till hjärtat av Sörmland

Fyndet är viktigt och ligger i närheten av andra fynd.

– Det är en av huvudfarlederna under bronsåldern in till hjärtat av Sörmland. Fyndet knyter ihop Vagnhärad med resten av Skandinavien, vi är inte ett borttappat hörn utan tvärtom. Det här är framsidan på Svealand, säger Roger Wikell.

Hoppas på turistattraktion

Hällristningarna ligger bra till i naturreservatet. Det finns goda förutsättningar för att göra det här till en turistattraktion, anser arkeologerna.

– Vi hoppas få ta fram den här ristningen helt och hållet, och då förhöja värdet av naturreservatet. Men man måste respektera att det är ett naturreservat, säger arkeologen Anette Färjare.

Finns i alla kulturer

Framförallt är det olika skepp som ristades in i berget för 3000 år sedan. Ingen vet exakt varför, men det finns många teorier.

– Det är något rituellt, något religiöst. Ristningar finns över hela världen i många kulturer. Man vill förmedla ett budskap med en bild som blir permanent, säger Roger Wikell.

Men intresserar det här någon när mobiltelefonerna tar över världen?

– Det här är originalet, när mobiltelefonerna är trasiga finns dom här kvar, säger Roger Wikell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.