Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur olika familjer hanterar pengar till barnen. Ines Häll får månadspeng eftersom hon städar och plockar disk hemma. Foto: Björn Gustavsson/SVT

63 procent får månadspeng – så mycket ger vi våra barn

Uppdaterad
Publicerad

63 procent av alla barn mellan 6 och 18 år får månadspeng, det visar en ny rapport från Länsförsäkringar. I genomsnitt uppgår månadspengen till 554 kronor.

Enligt Länsförsäkringar är vecko-eller månadspeng ett bra sätt för barnen att förbättra sina ekonomiska kunskaper och lära sig hushålla med pengarna de har.

Föräldern Petra Rolenc har valt att ge barnen pengar vid behov.

– Jag tänker att man inte kommer så långt med månadspeng eller barnbidraget. Chansen att de lyckas hushålla är minimal, säger hon.

Så mycket ger vi våra barn – hör föräldrarna i videoklippet ovanför.

Genomsnittlig månadspeng

  • Barn som är 6-8 år får i genomsnitt 129 kronor per månad.
  • Barn som är 16-18 år får i genomsnitt 942 kronor per månad.
  • Ensambarn får i genomsnitt 720 kronor per månad medan barn som har ett eller flera syskon får 416 kronor.
  • Familjer med låg inkomst ger barnen i genomsnitt 456 kronor per månad, vilket är 124 kronor mindre jämfört med genomsnittet.

Källa: Länsförsäkringar, Verian. 1 000 individer med ett eller flera hemmaboende barn under 18 år deltog i undersökningen, som genomfördes i januari och februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.