Antalet personer som beviljas bilstöd har sjunkit drastiskt. Nu utreder Försäringskassan och Trafikverket hur bidraget ska bli tillgängligt för fler funktionshindrade. Foto: Gorm Kallestad/TT

Allt färre beviljas bidrag för att anpassa bilen

Publicerad

Antalet personer som beviljas bilstöd från Försäkringskassan för att kunna köpa och anpassa en bil efter sin funktionnedsättning, har minskat kraftigt under de senaste femton åren. Nu har regeringen gett Trafikverket och Försäkringskassan i uppgift att utreda hur hanteringen av bidraget kan förändras.

Den som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag för att kunna köpa och anpassa en bil. Processen för att få bilstöd kan vara lång och efter en lagändring 2017 upplevde många att det blev svårare att ansöka om bidraget.

– Kraven skärptes vad gäller bilarnas ålder, mätarställning och vilket skick de var i. Och då blev det färre golvsänkningar vilket ledde till en ökad avslagsfrekvens, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan.

Färre får bilstöd

För att bilen ska godkännas får den inte vara mer än fyra år gammal eller ha gått mer än 6 000 mil. Den försäkrade skickar in ett kostnadsförslag som utreds av Trafikverket, för att sedan godkännas av Försäkringskassan. Bilen får inte köpas innan allt är godkänt. De nödvändiga anpassningarna kan landa på flera hundra tusen kronor.

År 2005 beviljades nära 4 000 personer bilstöd, förra året var det bara runt 1 200. Och för de som väl fick bidraget var det en lång väntan.

– I många fall tar den här processen upp till ett år, men det kan självklart gå fortare, säger Birgitta Lindgren.

Tillgängligheten ska öka

Förra året lättade regeringen något på kraven för att fler skulle ha rätt till bilstöd. Nu har regeringen också gett Trafikverket, som är med och godkänner bilen som ska byggas om, i uppdrag att utreda hur tillgängligheten kan öka ytterligare. Samtidigt ska Försäkringskassan analysera hur handläggningen kan effektiviseras.

Kriterier för att få bilstöd

Du har en funktionsnedsättning som gör att du har mycket stora svårigheter att förflytta dig eller åka kollektivt, till exempel med buss, tåg och tunnelbana.

Svårigheterna kommer att finnas kvar i minst 9 år.

Du behöver bil för att kunna förflytta dig tillsammans med barn.

Du ska köra bilen.

Du och barnet bor tillsammans.

Du och barnet är försäkrade i Sverige.

För att få bilstöd behöver du även tillhöra en bidragsgrupp. Det betyder att ett av följande alternativ måste stämma in på dig:

Du är under 65 år och behöver bilen för att försörja dig genom ett arbete, gå en arbetslivsinriktad utbildning eller delta i arbetslivsinriktad rehabilitering med aktivitetsstöd eller rehabiliteringsersättning. Arbetet, rehabiliteringen eller utbildningen ska beräknas pågå i minst sex månader.

Du är under 65 år och har tidigare fått bilstöd enligt punkten ovan. Du har därefter fått sjukersättning eller aktivitetsersättning.

Du ska köra bilen själv och är 18–49 år.

Du har barn som är under 18 år, som bor tillsammans med dig och du behöver bil för att förflytta dig tillsammans med barnet. Du ska köra bilen själv.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.