Amurleoparden Pixie på Parken Zoo i Eskilstuna tittar rakt in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urman från Mykolajiv i Ukraina sitter i karantän – men hans blivande partner Pixie väntar redan på honom i hägnet på Parken Zoo. Foto: Otilia Bogen, SVT

Amurleoparden Urman flyttar från krigsdrabbat zoo i Ukraina till Parken Zoo i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Den 40 kilo tunga amurleoparden Urman har lämnat sitt födelsezoo i krigsdrabbade Mykolajiv i Ukraina. Nu har han anlänt till Parken Zoo i Eskilstuna där han ska bo och bidra till artens fortlevnad.

– Mykolaijv Zoo är med i det europeiska bevarandeprogrammet för Amurleoparder. Syftet med flytten är att bevara, ställa ut och avla på den här arten, säger biträdande djurparksdirektören Yuri Kyrychenko på Mykolajiv Zoo till SVT Nyheter Sörmland.

Djurparken ligger i den del av Ukraina som drabbats hårt av kriget. Enligt Yuri Kyrychenko har åtta raketer slagit ner på djurparkens område, lyckligtvis utan att döda eller skada vare sig djur eller personal. Däremot har två djurparksanställda deltagit i Ukrainas försvar och dödats vid fronten.

Kunde inte evakuera

När stridigheterna pågick som värst i början av kriget övervägde man att evakuera djuren. Men det var för svårt och osäkert både för djur och anställda. Flera anställda valde att stanna kvar och ta hand om djuren trots att det var farligt.

Efter Ukrainas motoffensiv har djurparken åter kunnat öppnat för besökare.

Avelsprojekten fortsätter

Själva kriget har inte fått sätta stopp för bevarandeprogrammet, förutom några rent praktiska detaljer.

– Det var svårare att hitta en transportör som var villig att åka in i den här zonen, säger zoologen Linn Lagerström på Parken Zoo.

Men allt gick till slut vägen utan problem. I Eskilstuna väntar honan Pixie på att Urman ska få komma ut ur karantänen och göra henne sällskap i hägnet. Förhoppningen är att de ska para sig och få ungar.

I klippet ovan berättar Linn Lagerström om bevarandeprogrammet och amurleoparden Pixie visar upp sig.

Amurleoparden

I det vilda förekommer Amurleoparden i Ryssland, Kina och eventuellt i Nordkorea. För några år sedan fanns bara ett 30-tal djur kvar i världen. De senaste tio åren har antalet vilda amurleoparder ökat till omkring 100 exemplar, genom åtgärder mot bland annat tjuvjakt.

I djurparker finns ytterligare 200 amurleoparder runt om i världen. Djurparkerna samarbetar internationellt för att bevara arten, bland annat för att ha friska djur att kunna stärka den vilda genpoolen med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.