I Nyköping utbildades skolpersonal om hur man kan jobba mot hedersrelaterade brott och hur man kan identifiera offer och utövare. Foto: Alexander Weimar/SVT

Arbete mot hedersrelaterat våld i fokus för skolpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Hedersrelaterat förtryck, barnäktenskap och könsstympning – överepp som unga utsätts för men där skolpersonalens kunskaper ofta brister. Inför skolstarten har länsstyrelsen utbildat personal om hur man ska agera och var man kan få hjälp och stöd.

– Frågans allvar kontra det stora kunskapbehovet gör att man måste ha sådana här dagar om hedersvåld och förtryck.För att kunna hjälpa, stödja och skydda offren på bästa möjliga sätt, säger Devin Rexvid, forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid Halmstads högskola.

Flen i framkant

I Flen finns ett särskilt stödorgan som heter Tillitsgruppen för att informera om hedersrelaterade frågor. Det är en kommungemensam stödgrupp som finns i kommunen för att motverka hedersrelaterat förtryck och våld i kommunen. Tillitsgruppen var på plats för att berätta om sitt arbete i Sörmland.

Sedan tidigare har frågan om ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld i Sörmland varit på agendan.

LÄS MER: Sörmland kan få resurscentrum mot hedersrelaterat våld

”Få kunskap om hur man får stöd från andra myndigheter”

Bland annat anordnades en heldagarkonferens i Nyköping under onsdagen av länsstyrelsen i samarbete med Rädda barnen. Skolpersonal från hela länet var målgruppen och ett flertal olika seminarier om olika ämnen hölls.

– Förhoppningsvis får deltagarna med sig kunskap om hur man till exempel får stöd från andra myndigheter och hur man kan gå tillväga. Även att man kanske på sin egna arbetsplats kan ordna med handlingsplaner och checklistor så att man gemensamt jobbar mot de här frågorna, säger Therese Dolk, utvecklingsledare inom mäns våld mot kvinnor vid länsstyrelsen.

Stort mörkertal

Det är få hedersrelaterade brott som anmäls i Sverige och Sörmland är inget undantag. Det är därför man nu gör dessa kraftsamlingar för att kunna identifiera och hjälpa offer som kan blivit utsatta.

– Olyckligtvis så är det få ärenden som kommer till kännedom i Sörmland. Det finns ett stort mörkerantal och därav är det också en stor anledning till varför vi har den här utbildningen då vi måste väcka frågan, säger Therese Dolk.

”Inte ovanligt”

Skolor från hela länet var på plats för att utbilda sig i Nyköping. Bland annat fanns representanter från Katrineholm, Trosa och Eskilstuna där.

– Det är inte ovanligt med hedersrelaterade brott. Jag har flera elever på min skola som är i riskgruppen och då är det väldigt viktigt att man lär sig hur man ska gå till väga för att hjälpa de ifall man misstänker att någon utsätts eller pressas till hedersrelaterat våld, säger Adrian Sokoli, kurator vid Nyköpings högstadium.

TV: Se hela inslaget här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.