Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar bytestorget: arbetshandledaren Thomas Lindholm berättar. Foto: SVT

Bytestorget i Katrineholm sparar pengar och får människor att växa: ”Som ett bibliotek – fast med möbler”

Publicerad

Bytestorget i Katrineholm sparar pengar åt kommunen genom återbruk – och ger samtidigt meningsfull sysselsättning till personer som står långt från arbetsmarknaden.

– Här jobbar ungefär mellan 15 och 20 personer, som tillsammans gör en bra sak, säger Thomas Lindholm, arbetshandlare på Bytestorget.

Till lokalerna i Värmbol kan kommunens olika förvaltningar och avdelningar skicka möbler och saker som inte kommer till användning längre. Efter renovering kommer det sedan till nytta i andra kommunala verksamheter.

Sakerna som renoveras katalogiseras och fotograferas för att sedan läggas ut på en hemsida så att det ska vara lätt för kommunens olika verksamheter att hitta och låna. Även hämtning av gamla saker och utlämning av det som renoveras har bytestorget hand om.

– Jag brukar säga att det är som ett bibliotek, fast med möbler, säger Thomas Lindholm.

Växande deltagare

Det är Viadidakts arbetsmarknadsenhet som står bakom själva bytestorget. Personer som står långt från arbetslivet får en chans till en meningsfull sysselsättning samtidigt som de kompetensutvecklas och växer som människor.

– Sedan jag började här 2019 har ungefär 60-70 personer kommit in här och sedan gått vidare till studier eller annat. Att se dem växa är något som ger näring att orka mer, säger Thomas Lindholm.

Fördubbling av utlån

Det är svårt att veta hur mycket pengar som Katrineholms kommun sparar på att återbruka, menar Thomas Lindholm, eftersom han inte har tillgång till de olika prisuppgifterna för varje enskilt objekt som renoveras.

– Men om vi tittar på utlåningen så har den fördubblats jämfört med förra året, säger han.

Se bilder från Bytestorget och hör hur det hela fungerar i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.