Malmköpingsbon Molham fick jobb – efter nästan två år i arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Flen har enligt de senaste siffrorna Sörmlands högsta arbetslöshet. I juni låg siffran på 11,9 procent. Det är dock lägre än motsvarade period förra året och noteringen för maj var den lägsta på tolv år.

SVT har tidigare rapporterat om att en hög andel av Flensborna får sociala ersättningar och bidrag. Förra året fick 21 procent av befolkningen i Flen sociala ersättningar och bidrag, visar siffror från SCB.

Det betyder att Flen är en av de kommuner som har den högsta andelen bidragstagare i hela landet. Hand i hand med det är arbetslösheten hög, och har varit det länge. Men nu skymtas ett ljus i tunneln. Även om siffran fortfarande är hög så var arbetslösheten i maj den lägsta nivån på tolv år, och även om det ökade något i juni, till 11,9 procent, så är det lägre än förra året.

Flera orsaker till minskning

Både kommunen och Arbetsförmedlingen tror att det är flera faktorer som kan ligga bakom de sjunkande siffrorna. Bland annat deras samarbete, hög efterfrågan på arbetskraft, att restriktionerna till följd av pandemin är borttagna samt pågående projekt.

Malmköpingsbon Molham Alsairafi lyckades få en tjänst som fabriksarbetare genom Arbetsförmedlingens projekt Give and get 2.0, som fokuserar på långtidsarbetslösa.

I klippet ovanför berättar han vad en anställning betyder för honom.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror har 127 personer medverkat i det projekt som är för den västra delen av länet. Cirka 30 procent av dem kom ut i någon form av anställning och ungefär lika många gick vidare till utbildning.

Individualisering är viktigt

Robert Redai förklarar att det han ser fungerar för att få arbetssökande att ta sig vidare är individuell planering och nära och kontinuerlig kontakt med arbetsförmedlaren samt långsiktiga insatser.

– Det handlar om att möta dem där de är. Det går inte bara att kolla på pappret: ”Vad har de för utbildning eller erfarenhet?”, utan det handlar om att ha en kontakt med sökande och lära känna mjuka värden också säger, säger han.

Give and get-projektet

• Give and get 2.0 finns i Sörmlands alla kommuner: Västra med fokus på Flen, Katrineholm och Vingåker, Norra för Eskilstuna och Strängnäs samt Södra för Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

• – Vi jobbar med Katrineholm och Vingåker också, men vi har prioriterat Flen, säger Robert Redai som är arbetsförmedlare inom Give and get 2.0 Västra.

• Give and get-projektet fanns tidigare i versionen 1.0. Då låg fokus på utrikesfödda kvinnor, i den senaste versionen är fokuset långtidsarbetslösa oavsett bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.