Kvinna på brygga fyller en flaska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Källan till bakterieproblemen vid Frösjö strand har hittats – miljöansvarige Sandra Holmström berättar i videon. Foto: SVT/Robin Hult

Bakteriemysteriet vid badplatsen i Gnesta löst – åtgärder dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Bajsbakterier och badförbud har i flera år varit återkommande vid badplatsen Frösjö strand i Gnesta. Nu verkar det som källan till problemen är hittad.

Mitt i centrala Gnesta ligger den kommunala badplatsen Frösjö strand, populär inte minst bland boende i de närbelägna bostadsområdena.

De senaste åren har det dock varit stora problem med badvattenkvaliteten och efter en lång utredning så tycks de ansvariga på Gnesta kommun ha hittat källan till bekymren.

– Vi tror att det är en stor del av problemet, det dagvatten som rinner ut här, säger Sandra Holmström, miljöansvarig på Gnesta kommun.

Under sommaren som gick har badplatsen varit avstängd på grund av otjänligt vatten två gånger, båda var under juli och varade i fem dagar åt gången.

Stora vattenproblem

Enligt Holmström har Gnesta kommun generellt sett ett utmanande läge när det kommer till vatten. Sedan 2018 råder det exempelvis permanent bevattningsförbud dygnet runt i Gnesta tätort.

Centralortens vattentäkt är beroende av grundvattnet, vilket har svikit på senare år, och just nu pågår en tidskrävande process med att ta fram en ny källa till dricksvatten för Gnestas invånare.

Ber invånare om hjälp

Problemen med den förorenade badplatsen läggs på den hög av investeringsbehov som finns kopplat till vattnet och Sandra Holmström har en uppmaning till boende och de som driver verksamhet nära det aktuella vattendraget.

– Har man ett tak och möjlighet att samla ihop regnvatten då kan man ställa ut tunnor och använda för bevattning istället för att det rinner ut här vid badplatsen. Man spar då resurser i miljön för att rena vattnet, säger Sandra Holmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.